Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховският Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва пръв получи копие от дипломата на въздушния ас Петър Бочев

  07.10.2024 18:12
Горнооряховският Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва пръв получи копие от дипломата на въздушния ас Петър Бочев

С копие от дипломата за завършена гимназия на най-успешния български ас Петър Бочев вече разполага Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) в Горна Оряховица. То бе предадено от настоящия директор на някогашната великотърновска Първа мъжка гимназия, днес Профилирана хуманитарна гимназия св. св. Кирил и Методий“, Павлин Витанов на председателя на местния Съюз подполковник Цветан Цветков. Това стана днес, когато бяха почетени 80 г. от смъртта на поручик Бочев.

Петър Бочев е завършил именно Първа мъжка гимназия във Велико Търново, където, по думите на Витанов, е приет без изпит, поведението му е примерно, а при усвояването на знанията е бил последователен. Данните Павлин Витанов е почерпил от Главната книга на гимназията, като с помощта на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново те са сканирани и ще бъдат предоставени на филиала на Музея на авиацията в Крумово. Преди да попълнят тамошния фонд обаче, копие от документите бе предоставено на СОСЗР в Горна Оряховица.

В своя Клуб „Българско войнство“ Съюзът има специално табло, посветено на Петър Бочев. Гимназиалната диплома на аса ще заеме подобаващото си място на него. Самото табло ще е акцент в подготвяна от Съюза музейна сбирка, свързана с 15-те военни поделения, съществували на територията на Горна Оряховица назад във времето.

На 5 октомври 1944 г. най-успешният български ас в годините на Втората световна война Петър Ангелов Бочев излита за последния си полет. На 23 октомври военните докарват запечатан цинков ковчег в Горна Оряховица и той е погребан с почести в двора на църквата „Св. Иван Рилски” в Калтинец. После за дълги години гробът и името на Бочев потъват в забрава. За летеца-герой се заговори много едва от малко повече от десетилетие насам. В местната преса темата повдигна краеведът Никола Чолаков, а надгробна плоча на Бочев е поставена от СОСЗР по идея на Михаил Михайлов. По инициатива на горнооряховския СОСЗР улица в кв. „Пролет“ е именувана на летеца. Изключително активен в събирането на информация и на практика първият, който започва да пише за Петър Бочев, е вече покойният военен пилот Рашо Радков. С финансовата помощ на Николай Рашков, през 2021 г. на къщата на Бочев на ул. „Съединение” 23 на Гара Горна Оряховица е поставена паметна плоча.

Петър Бочев е роден на 10 ноември 1919 г. в Крушето. След Първа мъжка гимназия, завършва Висшето военно училище в София. Обучава се в Германия и от 1943 г. е в боен режим, защитавайки българското небе най-вече от американските бомбардировачи. Има признати 13 въздушни победи, свалил е 5 самолета – 4 сам, петият с командира си. Два пъти и той е бил свалян, но се е възстановявал след раняванията си и се връщал в полет. Има два ордена – българския „За храброст” и немски Железен кръст за храброст. Посмъртно е произведен поручик.

Церемонията за годишнината от смъртта на Петър Бочев бе проведена пред паметната му плоча в алея „Български воин“ в центъра на Горна Оряховица. Да почетат паметта му дойдоха народният представител Димитър Николов, кметът Николай Рашков и заместниците му Петя Иванова и Даниел Божанков, председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов, полк. проф. Михаил Харалампиев – председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Атанас Величков – председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните във Велико Търново и др. Специални гости бяха ученици от великотърновската ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, гвардейци от ученическия отряд на СУ „Вичо Грънчаров“, деца от ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица.

На церемонията прозвуча стихотворението „Неизпратено писмо“, написано от секретаря на СОСЗР в Горна Оряховица капитан Борис Рахнев и посветено на Петър Бочев, рецитатор бе полковник Петър Станчев.

По поръчение на председателя на СОСЗР ген. Златан Стойков, проф. Михаил Харалампиев връчи посмъртно почетна членска карта на Петър Бочев за Съюза. Прие я подполк. Цветан Цветков.   

Поклон пред героизма на поручик Петър Бочев, сподели проф. Харалампиев, секунди преди пред паметната плоча да бъдат поднесени венци и цветя от кмета Николай Рашков, народния представител Димитър Николов, от СОСЗР – Горна Оряховица, от Атанас Величков, от Военно формирование 22 790 и командира му подполковник Денко Костадинов.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Петър Бочев ас СОСЗР - Горна Оряховица