Петък, 18 Oct 2024
            
Общество

Институции от Великотърновска област обединиха усилия, за да намалят случаите на домашно насилие

  07.10.2024 13:29
Институции от Великотърновска област обединиха усилия, за да намалят случаите на домашно насилие

Темата за домашното насилие и начините за адекватна и навременна защита обсъдиха на специална среща институции от Великотърновски регион. Работното заседание бе инициирано от Областна дирекция на МВР и Районната прокуратура. Областният управител бе представен от главен експерт Илиян Илиев.

Целта на срещата беше да се обединят усилията на институциите за осигуряване на адекватна, навременна и всеобхватна защита на пострадалите от домашно насилие. Обсъдено бе и предприемане на необходимите мерки спрямо извършителите, подобряване на взаимодействието между различните звена, имащи отношение към домашното насилие и повишаване на подготовката на полицейските служители, действащи в такива ситуации.

Илиян Илиев припомни, че в Областна администрация има създаден Областен съвет за превенция на домашното насилие, който при нужда областният управител Ивайло Здравков може да свика незабавно. Уточни и че институцията има готовност да задейства всичките си законови функции, за да ограничи случаите на домашно насилие в региона.

От полицията отчетоха, че в периода 1 януари - 30 септември на територията на областта са посетени 211 сигнала за домашно насилие, от които потвърдените са 139.

Регистрираните престъпления в условията на домашно насилие през тази година са 70, като през миналата са били 32. Увеличението е със 119%. Няма извършени убийства, отвличания, следене и противозаконно лишаване от свобода, извършени в условията на домашно насилие.

Съществен ръст има при телесните повреди от 9 на 54, което е с 500% повече.

Спад има при регистрираните престъпления за неизпълнение на заповед за защита от 17 през 2023 година на 11 през 2024 година, което е с 35% по-малко.

Увеличава се броя на жените извършители на домашно насилие. През миналата година те са били 4, а през тази броят им е 16. Пострадалите мъже са били 15, като през тази година са с трима по-малко. Пострадалите жени през миналата година са били 180, а през тази са 211. При пострадалите деца се наблюдава спад от 37%. През 2023 година те са били 51, а до края на септември 2024-а са 32. За същия период в полицейските управления са постъпили 232 заповеди за защита от домашно насилие, което е с 12% повече, в сравнение със същия период на 2023 година. От тях 89 са за постоянна и 143 за незабавна защита.

В работната среща се включиха представители на ОД на МВР – Велико Търново, Районна прокуратура – Велико Търново, Областна администрация, Адвокатска колегия – Велико Търново, на съдилищата и общините в област Велико Търново, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ и Регионално управление на образованието.


Ключови думи
домашно насилие
Последни
Седмицата
Анкета