Събота, 05 Oct 2024
            
Други Лясковец

Започна ремонт на читалището в Мерданя

  04.10.2024 12:39
Започна ремонт на читалището в Мерданя

Авариен ремонт започна в Народно читалище „Развитие 1902“ в лясковското село Мерданя. Сградата е строена през 1951 г. и оттогава почти нищо не е правено по нея. Извършвани са само частични ремонти, предимно със средства на самото читалище.

Тази година Общинският съвет в Лясковец прие предложението на кмета Васил Христов и осигури 560 хил. лв. с ДДС от бюджета на Общината за аварийно-възстановителни дейности. Те ще обхванат покрива, ще бъде изградена мълниезащитна инсталация, ще бъдат възстановени стрехите и падналата мазилка по фасадата. Вътрешният ремонт ще обхване стените и таваните, поразени от течовете от покрива, електрическата инсталация ще бъде цялостно реконструирана, като ще бъде изградена и пожароизвестителна инсталация.

Изпълнител на обекта е „Еврострой ВТ“ ООД с управител Георги Ганчев. Строителният надзор ще изпълнява „Минерва - КЛ“ ЕООД, а авторският – „АСТЕДИ“ ЕООД с арх. Анелия Димова и проектантски екип.

За да им пожелаят успех, днес на място бяха кметът на община Лясковец Васил Христов, ресорният му заместник инж. Деница Коева и екипът по проекта, общинският съветник Сашка Михайлова. Христов определи обекта като един от най-дълго чаканите в Мерданя, а кметът на селото Ваньо Ганев благодари от името на жителите за отношението.

Състоянието на читалището ни беше голяма болка, хубаво е, че има развитие, защото мерданчани го заслужават, сподели Ганев.

Към НЧ „Развитие 1902“ има Женски народен хор, Танцов клуб „Цветница“, сезонна Детска фолклорна група „Калина“. Самодейците са в основата на запазването и пресъздаването на български обичаи. В културния календар на община Лясковец село Мерданя е и с Фестивала на хайдушката песен, който тази година записа своето 12-то издание.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
ремонт читалище Мерданя