Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Светски

Във Велико Търново представят „Вкусът на една туристическа дестинация“

  03.10.2024 14:42
Във Велико Търново представят „Вкусът на една туристическа дестинация“

Презентацията „Вкусът на една туристическа дестинация“, организирана от Гилдията на професионалните готвачи на гръцката гастрономия и „A BALKAN” Ltd., ще бъде направена на 9 октомври 2024 г. в Бизнес Център Велико Търново. Събитието е включено в програмата на 19-тото Международно изложение за културен туризъм.

Организаторите разказват:

Кулинарията носи естествен и неизчерпаем потенциал за обогатяване на преживяванията на туристите, за установяването на пряка връзка с региона, местните хора, култура и наследство. Тук основна роля има професионализмът при приготвянето и поднасянето на храната, както и качеството на консумираните продукти. Какво е необходимо, за да се представи по подобаващ начин традиционната кухня на дадена дестинация пред нейните посетители? Кои са тайните на гръцките емблематични специалитети, привличащи милиони туристи в таверните и ресторантите? Как един местен продукт, приготвен и поднесен по професионален начин, може да се превърне в символ на дестинацията?

Екипът професионални готвачи от Гилдията на професионалните готвачи на Гръцката гастрономия (Гърция) в лицето на EXECUTIVE CHEF СТИЛИАНОС ДИГАС, EXECUTIVE CHEF ГЕОРГИОС ТЗИКАС и EXECUTIVE CHEF НИКОЛАОС ПАПАХРИСТУ ще ни демонстрират цялостния процес на създаването на такъв вид блюдо. То ще е с наситен средиземноморски характер, с умело преплетени вкусове на история, култура, традиции и иновации. Ще сме свидетели на това как високият професионализъм, опитът и фантазията спомагат за създаването на блюда с характеристиката „местни“, а вкусът им ги превръща в рекламно лице на дестинацията.

Кулинарната презентация, организирана от „A BALKAN” Ltd. и ГИЛДИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГОТВАЧИ НА ГРЪЦКАТА ГАСТРОНОМИЯ, ще бъде ръководена от EXECUTIVE CHEF СТИЛИАНОС ДИГАС - президент на Гилдията на професионалните готвачи на Гръцката гастрономия и зам. председател на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция. Той е автор на учебни пособия в областта на подправките и технологиите в обработването на хранителните продукти. Световно признание му донасят книгите му по опушване на храни. Създател е на течния дим, който се използва широко в гастрономията и хранително-вкусовата промишленост. Преподавател е в Horeca Academy и е съосновател на Academy of Gastronomy в Гърция. Консултант и създател на меню в редица ресторанти в Гърция и зад граница. Лектор е в кулинарни академии в чужбина и многократен член на журита в Международни гастрономически състезания в Гърция и цял свят в качеството си на официален кулинарен съдия на Световната федерация на готвачите WACS. Член е на Световната федерация на готвачите и на Комисията на Организацията по туризъм на Гърция като одитор за сертифициране на гръцката кухня в ресторантите. Автор е и водещ на кулинарни телевизионни предавания. Executive Chef Стилианос Дигас е любител на гръцката кухня и неин страстен популяризатор, който съчетава стари рецепти с модерни техники, без да губи тяхната идентичност.

В кулинарната презентация активно участие ще вземат учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново.

Кулинарната презентация ще бъде последвана от дегустация на приготвеното блюдо и дискусия по теми, свързващи гастрономията и туризма в Гърция и България.


Ключови думи
„Вкусът на една туристическа дестинация“
Последни
Седмицата
Анкета