Неделя, 06 Oct 2024
            
Елена Общество

Национална научна конференция, посветена на Теодор Теодоров, се проведе в град Елена

  03.10.2024 12:38
Национална научна конференция, посветена на Теодор Теодоров, се проведе в град Елена

На 2 октомври в Художествената галерия в град Елена официално бе открита Националната научна конференция „Политиците на модерна България: Теодор Теодоров (1859 – 1924)“, посветена на 165-годишнината от рождението и 100-годишнината от смъртта на бележития политик и общественик.

Събитието се организира от Община Елена, Институтът за исторически изследвания към БАН и Музеят на Възраждането „Иларион Макариополски“ и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев приветства участниците и гостите на научната конференция, пожелавайки им успех и ползотворна работа.

Приветствие оправи и Димитър Николов, депутат в 50-о Народно събрание и член на парламентарната комисията по култура и медии.

Своеобразен домакин на престижния форум бе Музеят на Възраждането в града. Директорът му Светослав Петров също поздрави всички в залата, като пожела доброто сътрудничеството между различните институции да продължава и за в бъдеще.

Специален гост бе Надежда Теодорова, внучка на Теодоров. Тя изказа искрената си благодарност, че има възможността отново да в Елена по такъв хубав повод, чрез който се почита родовата ѝ памет. В знак на признателност кметът на общината подари на г-жа Теодорова икона с образите на Светите равноапостоли Константин и Елена, покровители на нашия град.

Изследванията, включени в научния форум, бяха изключително задълбочени и интересни. Техни слушатели, освен еленчани и гости на града, бяха и учениците на СУ „Иван Момчилов“, заедно с техните преподаватели. Ръководител на научната конференция бе проф. д-р Росица Стоянова.

Доклади по темата „Политиците на модерна България“ изнесоха светила в областта на историята: проф. дин Милко Палангурски, д-р Станимир Димитров, проф. д-р Росица Ангелова, проф. д-р Росица Стоянова, доц. д-р Алека Стрезова, проф. д-р Йорданка Гешева, доц. дфн Мартин Иванов, Кристиян Младеновски, проф. дин Юра Константинова, доц. д-р Владимир Златарски, доц. д-р Петър Първанов.

Вечерта в програмата на събитието бе включено и откриването на фотоизложба, посветена на живота и делото на патрона на конференцията. Надежда Теодорова дари прекрасен портрет на дядо си, които ще стане част от постоянната експозиция в галерията.

Акцент на вечерта бе и представянето на книгата на доц. дфн Мартин Иванов „Бившите хора“ на концлагерна България“.

На 3 октомври програмата на научната конференция продължи като ученици от СУ „Иван Момчилов“ имаха възможност да чуят от проф. Росица Стоянова и г-жа Надежда Теодорова разказ за видния строител на модерна България, както и да разгледат фотоизложбата.

По повод събитията, посветени на Теодор Теодоров, с финансовата подкрепа на Община Елена бе издаден възпоменателен бележник по проект на „Еленски балкан“ ООД. Заслугата за реализирането му е на Мария Симеонова, Мария Минчева и Диляна Желязкова. Всички гости на конференцията получиха като подарък паметния бележник.

На сесия на Общински съвет Елена през месец септември бе прието решение за изработване и поставяне бюст-паметник на Теодор Теодоров на площадката при западния вход на сградата на общинска администрация.

Престои обявяването на конкурс за неговата визия и изработка. Изграждането му ще бъде следваща стъпка в почитане паметта на Теодоров.


Ключови думи
Теодор Теодоров