Неделя, 29 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

С вкусни ястия от тиква почерпиха на фолклорен празник в село Правда

  28.09.2024 16:49
С вкусни ястия от тиква почерпиха на фолклорен празник в село Правда

Различни ястия от тиква имаха възможността да опитат гостите на 7-то фолклорно издание „На празник в село Правда“, организиран от НЧ „Звезда – 1905“, кметството, ПК „Надежда“ и с подкрепата на Община Горна Оряховица.
В началото гостите бяха поздравени от председателя на читалището Петя Георгиева. Народните песни и танци пазят не само миналото, но те са и мост, по който минават поколенията на бъдещето. Пазете и предавайте на идните поколения традициите ни, пазете българщината, обърна се към самодейците председателят на читалището Петя Георгиева.
Нашият празник не само създава и затвърждава приятелства, но и възкресява безценното ни фолклорно богатство. То е безкраен извор на мъдрост и нравствени ценности. Ние притежаваме това безценно богатство и само от нас зависи да черпим от него енергия, сила, вяра гордост и смелост, каза кметът на Правда Венета Василева и благодари на всички, помогнали за организирането и реализирането на празника.
Радостно е, че съхранявате, популяризирате и развивате българския фолклор. Плодовете на труда ви се виждат на всеки празничен ден. Бъдете горди, че живеете в това българско село и допринасяте за успехите на общината Нека никога у вас да не изгасва онази искра на родолюбие и обич към родния край. Предавайте я с огромно желание на нашите деца, се казваше в поздравителния адрес от кмета на Общината Николай Рашков до домакините от Правда.
Гости на празника бяха представители на общинска администрация, общински съветници и кметове на населени места от общината.
Акцент в празника бе традиционна кулинарна изложба на ястия от тиква. В специален кът бяха подредени различни блюда, в които главен герой беше именно тиквата. Наред с традиционните печена тиква, тиквеници и сладкиши с тиква, бяха изложени и бонбони от тиква, палачинки, бухти, мъфини с тиква, кошнички и фунийки с тиквен крем, крем карамел с тиква и т.н. Всички тези кулинарни изкушения бяха оценявани от Цветелина Томиъм - участник в телевизионния формат „Master Chef” 2021. Освен на кулинарната изложба, присъстващите се насладиха и фолклорна програма, в която взеха участие изпълнители и състави от общината и региона.
Наред с тиквените ястия, гостите имаха възможност да дегустират и агнешка чорба.


Ключови думи
Празник на тиквата Правда