Неделя, 29 Сеп 2024
            
Лясковец Общество

За живота в София между две войни разказаха в Лясковец

  27.09.2024 09:52
За живота в София между две войни разказаха в Лясковец

Музеят на градинарството отново отвори врати за лясковчани, за да ги потопи в поредната вечер на творчеството. Много граждани с усет към изкуството се събраха в конферентната зала и имаха възможността да разгледат изложбата под наслов „Светска София между две войни. Историописи“, посветена на живота в столицата век назад. Експозицията върна присъстващите към онова време, за да покаже как са живели тогава столичани.

Всички можеха мислено да се разходят по булевардите на София, да се насладят на модните рокли и суетата на тогавашните столичанки, да поседнат в писателските кафенета на чашка абсент, да похапнат бяло сладко на журовете на столичните кокони - смес на традиции и модерност, да помечтаят за лукса в Царския дворец. Всичко това и още нещо бе разказано в експозицията - съвременна, интерактивна, с добавена реалност и мобилни устройства.

Авторите се бяха постарали по динамичен и интересен начин да запознаят с по-малко известни факти и събития, свързани с живота и историята на столицата. Присъстващите видяха символите и първия герб на столицата, духът на София в пощенски картички, забележителности от онова време, архитектура, мода, забавления и дамски списания и вестници, както и сборници с 555 кулинарни рецепти.

Изложбата представи Радка Пенчева от литературния музей във Велико Търново „Емилиян Станев“.

Интересната експозиция бе съпроводена и от книга със заглавие „Светска София между две войни. Личности, мода, развлечения“ с автори Малина Димитрова и Румяна Пенчева. Книгата беше представена на лясковчани лично от едната авторка – Малина Димитрова. Изданието е многожанрово изследване, което се обосновава на сериозни документални, етнографски, краеведски изследвания, мемоари, кореспонденция, лични свидетелства - носители на историческа памет и национална идентичност. Изследването е с голяма културна стойност, защото по уникален начин отразява социалните потребности, актуални течения, светския живот, кулинарните и модните тенденции и вкусове на столичани в няколко десетилетия след Освобождението.

Книгата разширява познанията на читателите за едно отдалечено за всички нас време от живота на българите, а 280-те богато илюстрирани страници от Калин Николов и Борис Зографов успешно потапят в атмосферата на светска София с малко известни спомени и вдъхновяващи, любопитни забавни истории за известни личности.

Авторите са направили задълбочени изследвания на периода, в който са живели известни наши имена, и затова главни герои са семейство Чолчеви, проф. Александър Балабанов, писателят Елин Пелин, художникът Александър Божинов, поетесата Елисавета Багряна, горнооряховчанинът банкер Атанас Буров и други. Авторката разказа пред аудиторията за изпитаните рецепти на един от най-известните тогава кулинари Пенка Чолчева, издател на редица книги, посветени на готварството, основател на „Вестник на жената“.

Лясковчани зададоха своите въпроси, споделиха мнения, а по-възрастните - и впечатления и спомени, близки до онези времена, закупиха си книги и с удоволствие разгледаха изложбата, представяща няколко раздела – архитектурна София, литературни салони, писателски кафенета, мода, забавления и др. Стана дума и за появата на картофа и аспержите на българската трапеза, което беше приятна препратка към зеленчукопроизводството като поминък в живота на лясковчани и продължаването на традициите, например под формата на Празник на картофа в Добри дял и отглеждането на аспержи в момента в Джулюница.

Авторският екип смята, че книгата запълва празнини в съществуващите свидетелства за лица и събития и че е ценен източник за културната история на София от началото на XX в.

На финала заместник-кметът Емилия Жилиева благодари за приятната вечер, която гостите подариха на лясковчани и поднесе цветя на дамите и поздравителни адреси от името на кмета на Общината Васил Христов.

Инициативата да бъдат представени непознатите факти за бита и нравите на българите от миналия век бе на общинското ръководство, което отново обогати културния живот в Лясковец.


Ключови думи
„Светска София между две войни. Историописи“