Събота, 28 Сеп 2024
            
Велико Търново Други

Велико Търново за пръв път посреща деца от Западните покрайнини

  25.09.2024 14:13
Велико Търново за пръв път посреща деца от Западните покрайнини
40 ученици от 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път ще посетят България от 26 до 29 септември. Пътуването се осъществява, благодарение на Национална програма „България-образователни маршрути” на Министерство на образованието и науката. През четирите дена, водени от преподавателите си по български език – Лиля Соколов, Биляна Мицев и Албена Котев, и психолога Катарина Симеонов, те ще видят Велико Търново и Арбанаси, и Плевен.
В програмата „Славно минало” са включени обекти, препоръчани от МОН - архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и църквата „Св. Четиридесет мъченици“, Мултимедиен посетителски център "Царевград Търнов", музей „Възраждане и Учредително събрание“ и къща-музей „Емилиян Станев“. Възпитаниците на ОУ „Христо Ботев” в Цариброд ще разгледат Констанцалиевата къща и църквата „Рождество Христово” в архитектурен резерват „Арбанаси”.
В Плевен техни домакини ще бъдат учениците от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов”. Младите екскурзоводи ще покажат града си и ще разкажат на връстниците си за героичната битка и обсадата на Плевен по време на Руско-турската война, пресъздадена в Панорама „Плевенска епопея” в Скобелевия парк. От там ще се отправят към Костницата, Паметника „Майка България”, Водната каскада, Параклис-мавзолеят „Св. Георги Победоносец” и ще видят експозицията на Регионалния исторически музей.
„Българите отвориха сърцата си за нашите сънародници зад граница и тук е мястото да благодаря на всички замесени. Срещнах невероятна подкрепа и съпричастност, както от местната власт, така и от частни фирми. Благодаря на кмета на Плевен Валентин Христов и на заместник-кмета на Велико Търново Нейко Генчев, които разрешиха свободен вход за музеите на територията на двата града, както и на директора на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов – за екскурзоводските беседи, каза Светлана Тодорова-Ваташка от „4 сезона травъл”- туроператора, който организира и реализира програмата „Славно минало”.
Специални благодарности тя отправи и към ИК „Хермес”, която подарява на всяко дете книга от колекцията „Златно перо”, съобразена с възрастта и учебната програма, а колегите им от ИК „Жанет 45” – романи от български автори за библиотеката на училището.

Ключови думи
Западни покрайнини Велико Търново