Неделя, 29 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

С мастър клас на шеф Владимир Петков от МЕТРО Академия откриха „Кухня за Мечти“ в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”

  25.09.2024 14:06
С мастър клас на шеф Владимир Петков от МЕТРО Академия откриха „Кухня за Мечти“ в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров”

Шеф Владимир Петков от „Метро Академия” с шеф Ели и шеф Цветко от ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” направиха първата демонстрация на възможностите в новия кабинет за професионална подготовка в училището.

Пожелавам от този кабинет да излязат много големи майстори-кулинари, а училището винаги да кипи от живот. Пазете си новата придобивка и ни радвайте с успехите си, пожела кметът Николай Рашков. Малко преди това той и врид директорът на училището Иван Топузанов прерязаха лентата на „Кухня за мечти”.

Това е реализация на една дългогодишна мечта, нашите ученици ще се обучават в най-съвременни условия. Тези деца успяваха да докажат колко са добри и без модерна техника, надявам се сега да постигнат още повече в усвояването на професията, коментира и преподавателят на младите кулинари Нели Николова.

Новият кабинет по професионална подготовка е изграден и оборудван със средства по Национална програма „Професионално образование и обучение”. Проектът е на стойност 97 300 лева, а за изграждането му съдейства „Мултимес груп” ЕООД – Лясковец, като помощта е дарение.

Проектът за кухнята е изготвен от зам.-директора на ПГХТ Анета Горготова, а инж. Георги Георгиев от GoGrill направи технологични проекти за сгради в ХВП.

Наред с първия проект в Гимназия „Асен Златаров” бе одобрен и втори, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците, наречен „Кухня за мечти”, откъдето идва и името на новия кабинет.

Откриването беше възможност учениците да покажат своите умения и те посрещнаха гостите си с оригинални идеи за кетъринг.

Сред официалните лица, освен кмета Николай Рашков, бяха зам. кметовете Петя Иванова, Анелия Христова и Даниел Божанков, Искра Суванджиева от отдел „Строителство и екология” към Общината, арх. Георги Георгиев -  мениджър в GoGrill.

По проекта са закупени нови машини и кухненско оборудване, с което значително ще се подпомогнат и подобрят готварските умения на учениците. Оборудването е закупено от фирма „Томеко” ООД. Уредите, които ще ползват младите ресторантьори, са от последно поколение - хладилници, индукционни котлони, конвектомат.

След кратката церемония по откриването, гостите бяха поканени в новата кухня и ученици от ПГХТ, победители в редица кулинарни състезания, ги разведоха и представиха обзавеждането.

Гостите присъстваха на своеобразно кулинарно шоу с ефектни демонстрации от шеф Владимир Петков от МЕТРО Академия. След това имаше и Мастър клас с ученици от IX и X клас, които са следващите победители в кулинарни състезания.


Ключови думи
ПГХТ "Проф. д-р Асен Златаров" Горна Оряховица Кухня за мечти