Неделя, 22 Сеп 2024
            
Други Свищов

Свищов отбеляза Деня на независимостта на България с тържествено честване

  22.09.2024 12:40
Свищов отбеляза Деня на независимостта на България с тържествено честване

Днес в Свищов бе отбелязан Денят на независимостта на България – 22 септември. Общоградското честване се проведе пред паметника на Свободата в крайдунавския град, а в тържествения ритуал по традиция взе участие 55-ти Инженерен полк – Белене. В програмата се включиха и деца от ДГ „Радост“ – гр. Свищов, група „Пчелички“, които по изключителен начин допринесоха за всеобщото настроение, пресъздавайки тържественото прочитане на манифеста за Независимостта от 22 септември 1908 година.

Слово, по повод 116 години от обявяването на независимостта на България, произнесе директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, който подчерта значимостта на държавническия акт за новата история на България, сложил край на васалните връзки с Османската империя и  разкрил нови пътища за страната ни върху политическата карта на Европа.

Празничното честване завърши с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата, химна на Република България и едноминутно мълчание в памет на отдалите живота си на идеала за Независима България.


Ключови думи
Свищов Независимост