Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Елена Култура

Людмила Филипова гостува на публиката в Елена

  17.09.2024 10:42
Людмила Филипова гостува на публиката в Елена

Повече от 2 часа продължи срещата на Людмила Филипова с публиката в Елена. Писателката бе гост на града, където в момента тече фестивалът „Седем дни, седем изкуства“. Седмицата на изкуствата се провежда за втора година и печели все по-голяма популярност с широкия обхват на културни събития, които предлага.

Людмила Филипова е сред най-четените съвременни български автори. В Елена тя бе с активното съдействие на народния представител Димитър Николов, който бе и модератор на литературната вечер.

Жена Вселена нарече Николов писателката. Пред гостите в Художествената галерия в Елена той представи акценти от творчеството й и го определи като явление.

Като почитател на автори като Дан Браун, Жозе Родригеш душ Сантуш, Хавиер Сиера, Том Егеланд няма да скрия, че Людмила не им отстъпва по нищо, е мнението на Димитър Николов.

То съвпадна и с мнението на четящите еленчани, дошли за срещата. Те засипаха Филипова с въпроси – от това колко време й отнема подготовката за написването на един роман до има ли нужда от закон за чистотата на българския език.

Средно по 7 г. се подготвя за всяка следваща книга Людмила Филипова. Няма екип, който да й помага в набирането на информация, с която да подплати текстовете си. Защото се стреми,  четейки ги, дори специалисти в конкретната тема да имат какво да научат. Предпочита този начин на работа, защото усещането от полученото наготово е съвсем различно.

Понякога пътят е по-важен от самата цел, сподели Людмила Филипова.

За всичко има научно обяснение, смята писателката, и не скри наблюдението си, че масово сме загубили способността да мислим критично.

Преувеличено ли е влиянието на т. нар. тайни общества, за трите й пътувания до Антарктида и защо превърна къща в малко горнооряховско село в свой творчески дом бе само малка част от въпросите, отправени към писателката. Не бе подминат, разбира се, и романът й „Войната на буквите“, по който бе заснет сериал.

Когато сериал или филм е сниман по книга, няма как да се отговори на въпроса кое е по-хубаво, двете изкуства са съвсем различни и стигат по различен начин до съзнанието на човек, смята Людмила Филипова. Така дипломатично и с такт тя отговори на въпроса харесва ли й начинът, по който бе филмиран „Войната на буквите“.

Дълго след края на официалната среща продължи разговора на Людмила Филипова с почитателите й. Докато раздаваше автографи, тя не спря да общува с еленчани. Сред тях бе е кметът инж. Дилян Млъзев, който благодари на Людмила Филипова за вниманието към съгражданите му.  

Организаторите на Седмицата на изкуствата са Община Елена, НЧ „Напредък – Елена – 1863“, Музеят на Възраждането и Градската библиотека. „Седим дни, седем изкуства“ продължава тази вечер с концерт на Дивна, Играта, Моисей и Монти от 18.30 ч. в Лятното кино. При лошо време събитието се мести в Синдикалния дом. Входът е свободен. 

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Людмила Филипова Димитър Николов Войната на буквите Седем дни седем изкуства Дилян Млъзев