Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Областният управител върна решението за продажба на СУПЦ, заради тежести върху купувача

  13.09.2024 13:52
Областният управител върна решението за продажба на СУПЦ, заради тежести върху купувача

Областният управител Ивайло Здравков е върнал решението на Общинския съвет в Горна Оряховица за продажба на общежитието на СУПЦ. Според юристите на областна администрация в решението за продажба на търг са предвидени необосновани тежести за купувача без да има правни основания за това.

Решението на ОбС е за продажба на търг при начална цена 745 850 лева без ДДС, по пазарна оценка на лицензиран оценител. Във втора точка на същото решение е предвидено купувачът да направи ремонт до 2 години на помещение, бивш киносалон, и да го предостави за безвъзмездно ползване от Общината за срок от 10 години.

Точно срещу втората точка възразяват юристите на Областна управа, според които Общината няма право да товари бъдещия купувач с тежести, след като е избрал процедура за продажба на търг.

Според юристите на Общината обаче законът не забранява да се предвидят такива условия в тръжната документация. А след като това се прави открито и потенциалните участници в процедурата са запознати предварително с условията, това не е в тяхна тежест.

Тази точка е включена, за да защитим интереса на Общината и на горнооряховчани. Имаме нужда от подобни помещения заради многото състави в Горна Оряховица, които изпитват затруднения да намерят база за своята дейност на достъпни цени. Според нашите юристи законът не забранява да има допълнителни условия при провеждането на търг. В търговете, които правихме за Индустриалния парк, имаше много повече тежести и бъдещи задължения и тогава нямаше проблем. Но ще се съобразим с възражението на областния управител. Решението ще бъде внесено за прегласуване по начина, по който предлагат от Областна управа – без задължение за купувача да ни предостави безвъзмездно този салон, коментира председателят на ОбС Огнян Стоянов.


Ключови думи
СУПЦ продажба областен управител Горна Оряховица