Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Други

Даниел Панов: Отлагането на новата методика за такса смет с една година е разумно, наложителни са редица законови промени, за да заработи моделът

  11.09.2024 09:28
Даниел Панов: Отлагането на новата методика за такса смет с една година е разумно, наложителни са редица законови промени, за да заработи моделът

Предложението на народни представители от ГЕРБ да бъде дадена една година за пълното въвеждане на новата методика за определяне на таксата за битови отпадъци е разумно и необходимо. Това мнение изрази кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов. По думите му, наложително е да се направят законови промени, за които общините настояват от доста време в разговорите си с държавата в лицето на МРРБ и МФ и които са свързани с новата методика за ТБО.

„Реформата на такса смет не е еднократен акт, а процес, който изисква активното участие на държавата на ниво законодателни промени, на отговорните държавни институции, на бизнес структури, както и на цялото общество. Още от миналата година НСОРБ и общините се подготвят изключително сериозно за новия начин на изчисляване на таксата за битови отпадъци. Това задължение към местната власт е заложено в Закона за местните данъци и такси и Наредбата на Министерския съвет на определяне на план-сметката за дейностите по чистота. Реформата в сферата на управлението на отпадъците, обаче е държавен ангажимент и е необходима ангажираност на всички страни, включени в процеса. Така направена промяната, при действащия сега Закон за местните данъци и такси, това щеше да означава между 3 и 10 пъти увеличение за българските граждани. А това не е справедливо“, коментира Даниел Панов.

Той обясни, че във всяка община са създадени екипи от общински експерти – еколози, финансисти и данъчни специалисти, както и ресорните заместник–кметове. Общините работят активно както помежду си, така и с експертите на Информационно обслужване по проиграването на възможните моделите за всяка конкретна община, за отделните населени места и различните по характер зони в градовете. Освен споделяне на практики и опит, местната власт набелязва дефицитните области, най-вече относно набирането на необходимата официална и коректна информация за законосъобразното и аргументирано изчисляване на дължимите такси за следващата година.

Първото законово изменение трябва да даде право на общините да получават безплатно и по електронен път цялата необходима официална информация от ГРАО, АГКК, НАП, НОИ и НСИ във връзка с определянето на таксата битови отпадъци. Работата на общините до момента показва между 5 и 30 % съвпадение на данните от различните регистри и системи, което налага допълнителна работа и време за тяхното съвместяване.

Второ: необходима е целенасочена държавна политика за инвестиции и значително подобряване и съществено разширяване на системата за разделно събиране на отпадъци, за да бъде ефективно приложен принципът „замърсителят плаща“ и гражданите реално да бъдат стимулирани за разделно събиране на отпадъци и ползване на облекченията, свързани с това. Разделното събиране на отпадъците е възложено на лицензирани дружества, които също трябва да бъдат активни в процеса на трансформиране. За общините е практически невъзможно сами и само със собствени средства да реформират системите за управление на отпадъците, а това е важно условие за оптимизиране на разходите и преодоляване на опасността от сериозно повишение на ТБО. Към момента общините са сами в този процес.

Необходими са също промени в Закона за управление на отпадъците, целящи  увеличаване на отговорността на организациите по оползотворяване на отпадъците от опаковки (ООО), които са ангажирани с организирането на разделното събиране на отпадъците, а също така трябва да бъдат разширени законовите правомощия на кметовете да издават наказателни постановления на замърсителите. Нужно е по-подробно законодателно регламентиране на възможностите за ползване на отчисленията и обезпеченията за развитие на системата за управление на отпадъците, вкл. и за оптимизиране на процесите по поддържане чистотата на населените места от общините.

НСОРБ настоява за приемане на промени в Закона за гражданската регистрация с цел осигуряване на съответствие на регистрациите и дерегистрациите на гражданите по постоянен и настоящ адрес с реалното местоживеене. Както и промени в Закона за етажната собственост с цел осигуряване на условия за коректно отразяване на живущите в етажните собствености в домовите книги, електронизиране на процесите и гарантиране на достъпа на общините до информацията от тях за целите на определянето на таксата битови отпадъци. 


Ключови думи
Даниел Панов НСОРБ такса смет нова методика