Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Средновековна музейна нощ ще бъде реализирана в Исторически музей – Горна Оряховица

  10.09.2024 13:31
Средновековна музейна нощ ще бъде реализирана в Исторически музей – Горна Оряховица

На 14 септември след 5-годишно прекъсване Исторически музей – Горна Оряховица отново ще организира за своите посетители Нощ в музея. В съботния ден горнооряховският музей ще отвори с променено работно време – от 18.00 часа вечерта до 01.00 часа след полунощ. Партньори на музея в реализацията на проявата ще бъдат регионалните клонове на Национално дружество „Традиция“ във Велико Търново и Шумен.

Тази година музейната нощ е озаглавена „Имало едно време – картини от средновековния живот“ и чрез исторически реконструкции ще представи на посетителите средновековни занаяти, кухня и въоръжение. Темата е интерактивно продължение на реализираната през тази година експозиция „Да прекрачиш в миналото“ – като сега участниците ще имат възможност да опитат характерни за епохата храни и напитки, да се включат в средновековни игри и забавления, и да се фотографират облечени в характерно облекло.

За пълноценното представяне на средновековния бит в Исторически музей – Горна Оряховица организаторите ще обособят няколко ателиета – „Времена и нрави“, „Вкусът на времето“ и „Моменти от ежедневието“.
В рамките на музейната нощ посетителите ще могат да разгледат и постоянните експозиции на музея, както и най-новите – „Археологически разкопки в община Горна Оряховица“ и образователната с VR-очила „Да уловим времето“.

Входът за всички посетители на Нощ в музея ще бъде безплатен.


Ключови думи
Нощ м музея Горна Оряховица