Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

В първия учебен ден горнооряховските училища ще посрещнат 3627 ученици, първокласниците тази година са повече

  09.09.2024 10:44
В първия учебен ден горнооряховските училища ще посрещнат 3627 ученици, първокласниците тази година са повече

3627 ученици ще посрещнат за новата учебна година училищата в община Горна Оряховица, като миналогодишният им брой е бил 3600. 

818 от горнооряховските ученици ще се обучават в четирите държавни гимназии в общинския център. Осмокласниците, които са решили да продължат гимназиалното си образование в Горна Оряховица са 282, разпределени  в пет професионални гимназии и две средни училища.
За 310 деца училищния звънец ще бие за първи път, като миналата година първокласниците в общината са били 271. Традиционно, най-много първолачета ще има най-голямото училище на общината – СУ „Георги Измирлиев“. Там първокласниците са 95. Най-малко са записаните в село Върбица – 4 деца. И тази всяко първокласниче ще получи книжка подарък, с лично обръщение от кмета на общината.
Всички училища са готови за старта на учебната година. Обезпечени са с педагогически и непедагогически персонал, учебници и учебни помагала, задължителна училищна документация и готовност за отоплителния есенно-зимен сезон.
Непосредствено преди началото на учебните занятия – на 09 и 10 септември 2024 г., ще бъде извършена и проверка от РЗИ, относно готовността на училищата за провеждането на нормален учебен процес.
В някои от учебните заведения текат последни довършителни ремонтни дейности, които ще приключат преди първия училищен звънец.
През 2024/2025 г. общинските детски градини ще бъдат посещавани от 1131 деца.


Ключови думи
първи учебен ден Горна Оряховица