Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Реколта 2024: Провал при царевицата и малко по-добри добиви от слънчогледа в Горнооряховско

  08.09.2024 10:55
Реколта 2024: Провал при царевицата и малко по-добри добиви от слънчогледа в Горнооряховско

Земеделските производители ще са на пълна загуба от царевицата тази година, а при слънчогледа приходите едва ще покрият разходите. Ситуацията е еднаква в цялата страна и земеделските стопанства в Горнооряховско не правят изключение.

Много слаби добиви и ниски цени правят пълен провал тазгодишната реколта от царевица. Според събраните данни от Общинската земеделска служба средният добив в общината е 256 килограма от декар, което е почти два пъти по-слабо от миналата година. При много производители обаче добивите са направо трагични. Масово се жънат по 240-250 килограма от декар.

Средният добив от слънчоглед е 174 килограма от декар и това също е доста под нормите от предишни години. Според статистиката миналата година средният добив за страната е бил сравнително нисък - 189 кг/дка. Предишните две години обаче е бил 225 кг през 2022 и 236 кг през 2021 г.

И докато при маслодайната култура изкупните цени в момента се повишават и вече гонят 900 лева за тон, то при зърнената се задържат на 320-330 лева, което обрича производителите на абсолютна загуба. Като пресметнем разходите за семена, препарати, горива, рента и т.н, става ясно, че тези, които са заложили на повече царевица, са в критично положение. Добрите цени на слънчогледа няма да компенсират, коментира председателят на кооперацията в Поликраище Марин Богомилов.

Тази година есенниците се представиха доста прилично и добивите бяха добри. За сметка на това цените останаха ниски. Въпреки че пшеницата се търгуваше на 340 лева на тон, хлябът не поевтиня. Със сигурност обаче олиото ще тръгне нагоре с оглед на сравнително ниските добиви и високите цени.

Имахме 70 дни със средни температури между 36 и 40 градуса. Засушаването продължи прекалено дълго. Пролетните култури не можаха и да се опрашат и в резултат имаме тази ситуация, обяснява Богомилов. В същото време има натиск върху арендаторите от собствениците, които не само че не са съгласни да се намалява рентата, а искат все повече. Аз разбирам хората, защото като влязат в магазините, виждат как цените растат всеки ден. Но за някои колеги ще бъде изключително тежко тази есен, добавя Богомилов.

В края на месеца започва новият цикъл със сеитбата на пшеница, ечемик и другите есенници.


Ключови думи
слънчоглед царевица Реколта 2024 Горна Оряховица