Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Избори 27 октомври 2024 г. Политика

ДПС във Велико Търново: ДПС е г-н Пеевски, Доган е история

  05.09.2024 12:44
ДПС във Велико Търново: ДПС е г-н Пеевски, Доган е история

Несъгласието на ръководството на ДПС в област Велико Търново с начина, по който партията провежда политиката си на национално ниво, е основната причина, поради която местните структури се дистанцират от Ахмед Доган и заявяват подкрепата си за Делян Пеевски. Това стана ясно днес на среща на областния лидер Гюнай Далоолу и общински председатели с медии. Представителите на партията уточниха, че ДПС се нуждае именно от ново начало, за да заеме полагащото й се място на политическата сцена – не като балансьор, а като незаобиколим фактор. Това, според тях, може да стане само ако Движението отново постави във фокуса си грижата за хората, а не за дерибеите покрай Доган, които живеят на гърба на избирателя.

Снощи е било проведено заседание на областното ръководство, на което е взето решение за подкрепа на проекта на Делян Пеевски „ДПС – Ново начало“. По думите на Далоолу, протоколът от заседанието е подписан от 27 от общо 33 членове на Областния съвет. Протоколът ще бъде изпратен на Централното оперативно бюро.

На заседанието не са присъствали Санер Узунали – председател на областното ръководство на младежкото ДПС, Синан Пехливанов, Ерджан Алкова. Не е бил, поради ангажимент като народен представител, и Йордан Цонев, който обаче подкрепя решението. На събранието заради своеволни публикации във Фейсбук страницата на великотърновското ДПС е изключена Икмал Джомова, стана ясно от думите на Далоолу.

Самият той коментира и собственото му отстраняване от поста областен лидер. Припомняме, че на 27 август Централното оперативно бюро на ДПС отстрани от партията и от позицията неин съпредседател Делян Пеевски и още седем останали му лоялни депутати и смени десет председатели на областни структури, включително Гюнай Далоолу.

Според Далоолу, това отстраняване е извършено в разрез с устава на партията и той продължава да е легитимният областен лидер.

Ключът за партийния офис, печатът и всички реквизити са в мен, обяви днес Далоолу.

Основният въпрос, който зададохме снощи, бе предатели или предадени сме. Предадени сме, защото обяснявахме на избирателите как централното ръководство ще работи за сформиране на кабинет, а това не се случи. През последните години ДПС бе в ремисия, коментира и заместникът на Далоолу и общински съветник във Велико Търново Сунай Мунков.

Избирателят иска силна партия, която да работи за него. При старото ръководството нещата спряха да вървят, затова е нужно ново начало, сподели и Бедри Алиев – зам.-кмет на Свищов.

Гюнай Далоолу бе още по-красноречив в позицията си.

Ахмед Доган е история, не беше полезен на партията. Един лидер трябва да е сред хората, смята Далоолу.

А не да му се създава обожествен образ, допълни председателят на женското ДПС дружество Фатме Етемова. Чувствам се огорчена и предадена, не скри Етемова.

На Областния съвет снощи очаквано е била обсъждана и листата за предстоящите парламентарни избори. Според председателя на ДПС в Стражица Атанас Дончев, начело трябва да застане човек от Велико Търново.

В понеделник ДПС в областта започва събрания по клубове, после предстоят общински заседания. Събраните номинации ще бъдат подредени по азбучен ред и изпратени от Областния съвет на Делян Пеевски.

Целта ни е да сме трета политическа сила в областта и да имаме поне един народен представител, обобщиха от ръководството на ДПС във Велико Търново.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
ДПС Ново начало Гюнай Далоолу Делян Пеевски