Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Избори 27 октомври 2024 г. Политика

Партиите не се разбраха за председател и секретар на РИК, ЦИК ще ги определи служебно. И двете ДПС-та с кандидати за едно място

  02.09.2024 08:29
Партиите не се разбраха за председател и секретар на РИК, ЦИК ще ги определи служебно. И двете ДПС-та с кандидати за едно място

Двама кандидати от ДПС са предложени за едно място, което се полага на партията в състава на Районната избирателна комисия във Велико Търново. ЦИК ще трябва да определи както кой ще остане от двамата, така и кой ще вземе председателското и секретарското място.

Централната избирателна комисия ще определи съставът на Районната избирателна комисия за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Това стана ясно, след като политическите партии и коалиции не успяха да постигнат споразумение на насрочените от областния управител Ивайло Здравков консултации, които се проведоха днес във Велико Търново. Представителите на политическите формации не се разбраха за председателското и секретарското място в РИК. Членовете на комисията ще са общо 13, от които един председател, до четирима заместник-председатели и секретар.

Квотите са разпределени, както следва – четирима за коалицията „ГЕРБ – СДС“, трима за коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, трима за ПП „Възраждане“ и по един за ДПС, БСП, ИТН.

От Коалиция „ГЕРБ – СДС“ номинираха за председател Десислава Йонкова, а за членове Силвия Дечева, Николина Митева и Красимира Петрова.

От „ПП – ДБ“ номинираха Йоана Иванова за секретар, а Пламен Костадинов и Сева Памукчиева за членове.

От „Възраждане“ номинираха Виктор Лясков за председател, a за членове Илияна Димова и Мирослав Стоимиров.

От ДПС номинациите също бяха две, и двете за секретари – Диана Петрова и Касим Местан.

От БСП номинираха Слав Личев за заместник-председател.

Номинацията на ПП „Има такъв народ“ отново е за заместник председател – Цветомира Йорданова-Атанасова.

След като стана ясно, че за председател на РИК – Велико Търново има две предложения, а за секретар - три, областният управител Ивайло Здравков даде 15-минутна почивка, като призова да бъде постигнато някакво съгласие. Това не се случи, тъй като всеки представител поддържаше предложението.

Ивайло Здравков обяви, че няма постигнато съгласие по отношение състава на РИК – Велико Търново, поради което всички материали от консултациите, както и направените от партиите и коалициите предложения за състав на РИК ще бъдат изпратени в Централната избирателка комисия. От ЦИК трябва да вземат решение и да назначат състав на РИК за Четвърти изборен район – Велико Търново.

Това трябва да стане до 6 септември, а на 7 септември комисията трябва да започне работа.

 


Ключови думи
РИК Велико Търново