Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Избори 27 октомври 2024 г. Политика

БСП в Горна Оряховица номинира двама за листата и предлага за водач кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров

  01.09.2024 16:36
БСП в Горна Оряховица номинира двама за листата и предлага за водач кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров

Общинска конференция на БСП в Горна Оряховица номинира Емилия Иванова и Марин Богомилов за листата, с която БСП и партньори ще търсят място в 51-то Народно събрание. Горнооряховските социалисти също така взеха решение да предложат на Националния съвет за водач на листата в IV МИР да бъде определен инж. Георги Чакъров – кметът рекордьор по мандати в областта, който от 2003 г. ръководи Община Полски Тръмбеш.

Събранието имаше само две точки - доклад на председателя на ОбС на БСП Огнян Стоянов и номиниране на кандидати за листата.

Емилия Иванова, която е член на общинското ръководство на БСП, беше част от листата и на предишните избори. Номинирането на Марин Богомилов, който е от АБВ, пък е знак за започналото приобщаване на други леви формации след оставката на Корнелия Нинова. Богомилов е общински съветник от коалицията „БСП за България и Левицата“, която показва в Общинския съвет на Горна Оряховица успешен модел за ляво обединение.

Номинацията за водач на листата на Георги Чакъров е донякъде изненадваща с оглед на традиционното разделение между отделните общински структури в областта.

Всички организации в областта сме съгласни, че ни трябва местен човек за водач. Вижда се, че формулата с външен, който води две листи, не е успешна. Той трябва да дели времето си между две области. Когато го няма, всички общини се затварят и отделните кандидати работят само за преференции, въобще губи се общата цел. Затова искаме местен човек, който да впрегне целия си ресурс в дърпането на нашата листа, обясни общинският лидер на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов.

Общинските организации са съгласни с това, но има разминаване за личността, която да поведе листата. Няма друг с толкова опит и познаване на механизмите на местната власт. Чакъров има също така познания и умения да работи по такива законодателни промени в Народното събрание, които ще „дадат въздух“ на общините, ще им позволят повече самостоятелност, ще им дадат възможност да се развиват според потенциала си и способностите на местното управление, коментира Огнян Стоянов кандидатурата на Чакъров.

Номинациите на общинските организации отиват в Областния съвет, който ще заседава на 4 септември и ще подреди листата. Последната дума има Националният съвет, където ще се определят водачите, местата за партньорите и гражданската квота. Това ще стане вероятно около 15 септември.

Общинската конференция в Горна Оряховица се проведе в навечерието на неделното заседание на Националния съвет, което взе решение да изключи Корнелия Нинова и най-близките й съмишленици от БСП. Може би очаквайки скандалите и баталните сцени пред централата на партията на „Позитано“, Огнян Стоянов, който е член на НС, призова горнооряховските социалисти си да бъдат единни и активни в изпитанията, които предстоят.

В своето изложение Стоянов призова за обединение на лявото и набеляза няколко важни задачи, които стоят пред социалистите и техните партньори.

Политическата криза в България изглежда, че удари дъното и вече не само не може да се сформира редовно правителство, но трудно се съставя дори служебно. Свидетели сме на брутални вътрешнопартийни битки и намеси на държавния апарат в полза на едни или други от воюващите. Затова не бива да се чудим, че избирателната активност падна под 30% и ще бъде още по-ниска на следващите избори. Какво могат да направят социалистите в този критичен момент? Огнян Стоянов отбеляза няколко процеса, които могат да изведат БСП и България и политическото тресавище.

Първо да си отговорим на въпроса можем ли да отвоюваме държавата от Пеевски и Борисов, които изградиха всички порочни практики в българската политика през последните 16 г. Ясно е, че сами не можем, но кои трябва да са наши съюзници има ли въобще такива?

След дълги години на противопоставяне, сякаш започна оздравителен процес и лявото започна да се обединява. Това трябва да продължи, защото България има нужда от силна и единна, нормална и европейска левица.

За БСП моментът е особено важен, защото освен в избори за Парламент, партията влиза и в цикъл от вътрешни избори. Това е единствената партия в България, чиито членове наистина могат да избират своя лидер. Активността и в двата процеса е от ключово значение. Ако нямаме легитимен председател, няма да имаме силна партия. Същото е и с държавата. С 25% гласували новият Парламент няма да има тежест в обществото и трудно ще се стигне до работещо управление, обобщава Огнян Стоянов.


Ключови думи
БСП номинации Горна Оряховица