Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Горна Оряховица разработват правила за движението на тротинетки

  31.08.2024 07:41
В Горна Оряховица разработват правила за движението на тротинетки

Кметът Николай Рашков е възложил на юристите на Община Горна Оряховица да подготвят правила, с които да се регламентира движението на ел. тротинетки в града.

След няколко инцидента в последните дни в цялата страна, включително в Горнооряховско, при които пострадаха деца, а 16-годишно момче в Плевен загуби живота си, темата е много актуална и се обсъжда на много нива. Съответно и в горнооряховските групи във Фейсбук има много споделени истории и бурни спорове къде трябва да се движат тротинетките. Според едни те трябва категорично да бъдат забранени в паркове и покрай детски площадки. Експертите по пътно движение напомнят, че трябват регулации и на национално ниво, както и контрол от страна на родителите, за да не се допускат малолетни деца да управляват возилата.

Виждаме, че този сравнително нов тип индивидуални превозни средства създават все по-чести опасности и трябва да сме адекватни на съвременната реалност. Ще проучим опита на други общини. Общинският съвет в Русе вчера е приел забрана тротинетките да се движат в пешеходни зони. Когато новите текстове се прецизират, ще ги представим на вниманието на обществеността, преди да ги предложим за одобрение на ОбС – Горна Оряховица, коментира Николай Рашков.

 


Ключови думи
тротинетки Горна Оряховица