Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

След драматични дебати в ОбС: Общежитието на СУПЦ в Горна Оряховица ще се продава

  29.08.2024 12:40
След драматични дебати в ОбС: Общежитието на СУПЦ в Горна Оряховица ще се продава

Драматични дебати за съдбата на СУПЦ в Общинския съвет завършиха с решение изоставеното общежитие на социалния комплекс да бъде пуснато за продажба. Против гласува групата на ГЕРБ, чиито съветници пространно обясниха своето несъгласие.

Своите възражения имаха възможност да обяснят и гражданите чрез Евдокия Иванова, която преди три дни внесе подписка, подкрепена от 144 горнооряховчани. Подписи продължават да се събират и още около 70 човека са подкрепили писмото до ОбС.

Нямаме нищо против Общината да продаде СУПЦ, но за нещо друго, а не за жилища на чуждестранни работници. Ще дойдат хора с чужда култура и манталитет. „Ние не сме расисти, но не искаме такива”, каза Иванова, чиито деца също си изкарват прехраната като емигранти.

Изказването й беше посрещнато с аплодисменти от присъстващи в залата, но най-точната квалификация направи Николай Илиев. Искаме милиони, които да ползваме, но си оставаме ксенофоби, каза зам. председателят на ОбС.

Бившият кмет инж. Добромир Добрев обобщи мнението на своята група. Според него Общината може да преустрои СУПЦ в блок с общински жилища.

С парите, които ще са нужни за едно много сериозно преустройство, ще направим съвсем нови и съвременни общински жилища, репликира кметът.

Цялата драма е заради желанието на инвеститора да преустрои общежитието в жилища за чуждестранни работници. Не става въпрос нито за бежанци, нито за мигранти, нито за хора, които ползват социални помощи. Това са работещи хора, които вече от близо 3 години навлизат в предприятията в региона. Те идват с редовни трудови визи, плащат данъци и печелят пари, за да подкрепят близките си, така както много българи го правят на Запад, обясниха и кметът, и председателят на ОбС.

От друга страна ще се реши огромният проблем със сградите на СУПЦ, които се рушат и не е по силите на Общината да ги поддържа и опазва. Нямаме нужда от ДНА 2 и нови жертви, за да се задействаме, обясниха още защитниците на предложението.

Общежитието не може да стане старчески дом, не само защото Общината няма такива възможности. Съвременните изисквания са такива, че социалните домове, дори не толкова огромни като 9-етажното СУПЦ, се местят в малки къщички за по 4-5 човека. В момента се правят проекти за такова преустройство на домовете в Г. г. Тръмбеш и Драганово. Единственото приложение на общежитието е да бъде жилищна сграда или хотел.

На последно място остават и немалкото приходи от продажбата на имота, а и от местните данъци и такси, които ще се плащат след това. След първото инвестиционно предложение на русенска фирма и две местни дружества са проявили интерес към закупуването на общежитието. Ако и те се включат в наддаването, цената ще се повиши над оценката в момента, която е към 800 000 лева.

Интерес има и към останалите сгради на СУПЦ. Той все още е в начален етап, но там става дума за печатна база и частно училище, информира кметът съветниците.

Трябва да намерим начин да разсеем страховете на хората. И институциите трябва да си влязат в ролята и да са си на мястото, включително и Общинският съвет, призова председателят му Огнян Стоянов преди гласуването. Решението бе подкрепено от 16 съветници. Добромир Добрев поиска гласуването да е поименно и предложението му бе отхвърлено. Но, ако някой иска да знае кой как гласува, може да го види в протоколите от заседанията, които се публикуват на сайта на Общината.

А между другото, съвсем без никакви дебати и възражения съветниците пуснаха продажбата и на друг имот, към който има интерес подобен на този към СУПЦ.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
СУПЦ Горна Оряховица търг чуждестранни работници