Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Наплашени, че ще пристигне „изметта на света”, горнооряховчани протестират срещу жилища за чужденци в СУПЦ

  28.08.2024 09:27
Наплашени, че ще пристигне „изметта на света”, горнооряховчани протестират срещу жилища за чужденци в СУПЦ

Протести срещу превръщането на СУПЦ в общежитие за чужди работници организират живеещи в квартала. Заедно с това върви и подписка, подкрепена вече от близо 200 души.

Във вторник вечер цялото общинско ръководство се срещна с хората, които не са съгласни с инвестиционните планове за изоставеното общежитие.

„Никога няма да допусна в родния ми град да влезе инвестиция, която, дори и хипотетично, би застрашила удобството и спокойствието на моите съграждани”, категоричен беше кметът Николай Рашков. Стана ясно, че Общината е отказала категорично на държавна агенция, която търси изоставени имоти, подобни на СУПЦ за настаняване на бежанци и мигранти.

Напрежението покрай СУПЦ се създаде, след като стана ясно, че има инвеститорски интерес към общежитието. Предложението за продажба ще влезе на заседание на ОбС утре и ако мине, ще се организира търг. На търга може да се яви всеки и може да спечели някой с различни инвестиционни намерения. Не можем да кажем отсега какъв инвеститор ще дойде, казват от Общината.

В действителност единственият инвеститорски интерес е от фирма, която иска да направи жилища за чужди работници. Тези хора вече са в България с трудови визи и работят в предприятия в региона.

Един национален сайт обаче наплаши хората, че „градче, забравено от бога” (демек Горна Оряховица) ще приеме „изметта на света”. Много от протестиращите са работили в чужбина, имат деца и близки, които все още работят зад граница. Вероятно някой британски таблоид нарича децата им „световна измет” и те се обиждат на това. Но сега са настръхнали срещу страшните чужденци, които идват да ни вземат хляба и да ни променят културния модел.

Иначе всички приветстват опитите на Общината да направи нещо с рушащото се СУПЦ, но искат то да стане старчески дом или нещо подобно. Ситуацията си остава същата - изоставените сгради продължават да се рушат и се превръщат в свърталище на всякакви субекти. Вече няколко пъти горяха производствените корпуси, към които всъщност все още няма никакъв интерес и те ще останат да си тежат на Общината, дори и да мине сделка за общежитието. Което може и да не се случи, ако настроенията сред съседите изплашат инвеститора.

 Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
СУПЦ чуждестранни работници Горна Оряховица