Събота, 21 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Във Велико Търново почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов

  15.08.2024 14:50
Във Велико Търново почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов

Деня на спасението и паметта на лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг в мирно време, почетоха днес в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Лечебното заведение носи името на лекаря, който на 15 август 1963 г. спасява 47 души от автобус, пламнал при катастрофа между Велико Търново и Горна Оряховица.
Д-р Черкезов е роден на 26 април 1937 г. в стражишкото село Виноград. От 1 януари 1963 г. работи като участъков лекар в Стрелец.
Стефан Черкезов умира ден след катастрофата от получените при спасяването на пътниците изгаряния. От 2005 г. в негова чест 15 август е обявен за Ден на спасението в България.

По традиция паметта на д-р Стефан Черкезов и на всички, които завинаги остават в паметта като герои, беше почетена с вой на сирени и едноминутно мълчание. Пред паметника на д-р Черкезов бяха поставени венци и цветя на признателност от името на редица институции и граждани, сред които и от 9-годишният Тодор Михалев.

Д-р Черкезов е герой, но герои сте и вие, колеги, които в ежедневието си непрекъснато проявявате лична саможертва, обърна се към екипа си управителят на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниел Илиев. Нека споменът за подвига на Стефан Черкезов продължи да ни вдъхновява, каза и председателят на РК на БЛС във Велико Търново д-р Чавдар Владимиров.

Цветя бяха поднесени и пред паметната плоча, на която са изписани имена на лекари, загинали при изпълнение на служебните си задължения.

В организираното събитие се включиха директорът на РЗИ д-р Евгения Недева, заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев и други официални лица.


Ключови думи
Ден на спасението д-р Стефан Черкезов
Последни
Седмицата
Анкета