Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Водният проблем на Драганово става приоритет за Общината, направени са първите стъпки за решаването му

  05.08.2024 10:10
Водният проблем на Драганово става приоритет за Общината, направени са първите стъпки за решаването му

Решаването на проблема с безводието в Драганово става приоритет за Общината и няколко институции ще работят в синхрон за решаването му, увериха техни представители на среща с жители на селото.

Представители на протестиращите драгановчани се срещнаха в Община Горна Оряховица с кмета Николай Рашков, председателя на ОбС Огнян Стоянов, народния представител Димитър Николов, областния управител Ивайло Здравков, инж. Илия Сирмов от ВиК, зам. кмета Анелия Христова. В срещата участваха и общинският съветник Иван Атанасчев и Даниел Спасов от Сдружение „ЗА Горна Оряховица”.

Направени са първите стъпки за решаване на проблема, увери кметът и начерта предстоящите действия на Общината и ВиК. Ще имаме нужда и от вашата подкрепа, обърна се той към областния управител и народния представител.

До края на септември ВиК „Йовковци” ще подмени байпаса от главния водопровод за Полски Тръмбеш към Драганово. В момента връзката там е с много тесни тръби и подмяната им с тръби с по-голям диаметър ще увеличи дебита към селото.

Според експертите на ВиК двата резервоара в Драганово, които са с вместимост по 250 куб. м са достатъчни, но е необходима подмяната на напорния и хранителния водопроводи.

Това е ангажимент на Общината, по който вече се работи. За цялостното решаване на проблема има одобрени проекти на обща стойност 17 379 095,72 лв., разделени на два етапа. Стойността на I етап е 9 051 179,48 лв., на втория етап е 8 327 916,23 лв.

Общината предлага разделяне на първия етап на два подетапа. На първо място да се ремонтира напорен водопровод и главен клон 1, като СМР, авторски и строителен надзор са на стойност 2 801 900,00 лв. Сумата за първи подетап ще се осигури чрез замяна на обект в приложение 3 на чл.107 в Закона за Държавния бюджет за 2024 г. В това приложение са 12-те обекта, одобрени от НС за община Горна Оряховица на обща стойност 30 милиона лева.

В края на миналата седмица Община Горна Оряховица е поискала промяна в списъка с утвърдените обекти, включени в Бюджет 2024 г. Искането е да се извади ремонтът на бул. „Македония” в участъка, преминаващ през Източната промишлена зона и на негово място да се включи ремонт на водопровода в Драганово.

Обектът, който се включва, е Рехабилитация на водопроводна мрежа в Драганово с обща стойност 9 141 691 лв., като за 2024 г. се заявява сумата за първи подетап, равна на тази от заличения обект – 2 801 900лв., а за 2025 г. - останалата част, като допълнително финансиране в размер на 6 399 791 лв.

По-нататък ще се търси финансиране за следващия етап от цялостния ремонт на водопроводната мрежа в селото.

Искането за промяна в Бюджет 2024 трябва да мине през Народното събрание  и това може да стане при актуализацията му през септември. Общината има готовност да обяви обществена поръчка за изпълнител, така че при отпускането на средствата да се започне изпълнение на проекта.

Заедно с колегата проф. Костадин Ангелов ще подкрепим тази промяна и ще търсим подкрепата и на други колеги. Лично аз съм ангажиран с проблема на Драганово от години и вярвам, че, ако всички институции работят заедно, ще помогнат на едно живо село да се спаси от обезлюдяване заради безводието, коментира народният представител Димитър Николов.

Важното е, че този обект става приоритет за Общината и по него вече се работи. Проблемът е от години и няма как да се реши изведнъж, но виждам желание и усилия от всички заинтересовани. Стъпка по стъпка ще решаваме проблемните казуси, коментира и областният управител Ивайло Здравков.

В края на срещата Даниел Спасов от „ЗА Горна Оряховица” повдигна въпроса и за другите населени места в общината, страдащи от безводие – Стрелец и Горски горен Тръмбеш. Там проблемите са различни, за тях също се търси решение, увериха представителите на Общината и ВиК.

Самата Горна Оряховица е в критично положение. Преди ден бях на авария на ул. „Родопи” и видях, че тръбата е немска, слагана преди 1944 г. Не може години наред нищо да не е правено, а сега да очакваме светкавично подобряване на ситуацията в цялата община. Опитваме се да работим по приоритети, като се планират средства както за града, така и за останалите населени места. Не бива да има противопоставяне и настройване на хората едни срещу други, каза кметът Николай Рашков.

Драгановчани не сме егоисти и не искаме да получим нещо за сметка па другите. Нашият проблем не е от година, а от десетилетия. Поколения са израснали на воден режим. Сега виждаме, че има желание и от ВиК, и от Общината да ни помогнат. Ние сме готови да се включим с доброволен труд, обяви кметът на Драганово Иван Кишев.

Има не само желание, но са предприети и конкретни действия, увериха зам. кметът Анелия Христова инж. Илия Сирмов, които детайлно представиха плановете за облекчаване на водния проблем в Драганово.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Драганово безводие