Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

С над 100 събития общностният фестивал „48 часа Варуша юг“ отдава почит на река Янтра като най-големия архитект на Велико Търново

  01.08.2024 13:09
С над 100 събития общностният фестивал „48 часа Варуша юг“ отдава почит на река Янтра като най-големия архитект на Велико Търново

От 16 до 18 август в Старата столица ще се проведе третото издание на общностния фестивал „48 часа Варуша юг“, част от Културния календар на Община Велико Търново. Повече от 120 участници - артисти, творци, занаятчии, местни хора, бизнеси и институции, се отзоваха на отворената покана на организаторите да се включат със своя инициатива в програмата на фестивала. Жители и гости на Велико Търново ще имат възможност да посетят 108 събития, разпръснати на 47 локации в Старата част на града.

„Третото издание е с леко променен формат - рамката от 48 часа се запазва, но откриването е в петък, 19:45 ч. Така закриването е в неделя вечер и гостите на Велико Търново имат повод да останат за още една нощувка“, обяснява Галин Попов от екипа на фестивала. Тазгодишното издание идва и с нова визия, изработена от дизайнерите Изабела Маркова и Тодор Георгиев. За първи път тази година, благодарение на Есри България, посетителите на фестивала ще могат да се ориентират в програмата от десетки събития и техните локации чрез специално създадено уеб ГИС приложение. То позволява на всеки посетител да задава търсения спрямо ден, тип събитие и сцена на провеждане и да навигира из уличките на Стария град бързо и лесно с интерактивна карта. Друга новост е възможността посетителите на фестивала да се включват в организирания от Dynaphos фотоконкурс, за който предстои да се публикува информация.

Фокусът на програмата тази година е Янтра като създател на отличителния търновски пейзаж. В събитията, разделени на пет категории - визуални изкуства, творчество и релакс, архитектурна, музикална и семейна програма, темата присъства по различни начини. Плажът на Янтра отново се преобразява с подкрепата на фондация „Колективът“ и инициативата им за обживяване на речните пространства „Реките на града“. Освен трансформация на физическото пространство в предпочитана локация за спорт и отдих мястото се изпълва и с културна програма. Художествени намеси, артистични работилници и колективни творчески актове по брега на Янтра ще провокират посетителите да изследват връзката си с реката.

Янтра, нейното биоразнообразие и взаимодействието между човека и реката е един от аспектите и в архитектурната програма, която и тази година се реализира с дизайн партньора на фестивала ИКЕА в Читалище „Надежда“. Учени от БАН ще разкажат за инвазивните чужди видове животни в реката, като е предвидено и практическо занимание на плажа. Лекцията на хидробиолога Пенчо Пандъков е за въздействието на инфраструктурните прегради в басейна на Янтра и какво се прави за премахването им. Кирстен Хакенброх, директор на Гьоте-институт България, ще сподели опит от културното обновление на замърсени реки в област Рур в Германия.

„За 48 часа различни пространства във Варуша юг се променят под въздействието на артистични намеси или се изпълват с ново културно съдържание. Фестивалът е инструмент, чрез който насочваме вниманието към потенциала на квартала да бъде едно живо и красиво място за забавления, отдих и култура“, разказва Галин Попов.

Светлинна инсталация на игрището на ЖП пансиона, аудио-визуален спектакъл и експериментална музика в Лапидариума на Археологическия музей са пример за такива временни намеси. В събота вечер сграфито паното „Апотеоз“, посветено на Кольо Фичето, с автор Марчо Караджов (1974), ще бъде осветено с 3D мапинг. Организаторите на събитието дават Община Велико Търново като добър пример за грижа и реставрация на сграфито паната в града.

За търновци ще бъде любопитна изложбата „The Tarnovian“, която ще бъде показана на втория етаж на бившия Клуб на дейците на културата. Fashion Days са поканили десет артисти да създадат свои интерпретации на иконичните корици на американското списание The New Yorker, но с духа на търновеца. Църквата „Св. св. Константин и Елена“ е друго пространство в квартала, което ще отвори врати по време на фестивала за акустичен концерт на японския музикант Шинго Масуда. По този начин организаторите насочват вниманието към нуждата от реставрация на църквата, построена от Кольо Фичето. Продължава традицията по време на фестивала хора от квартала да бъдат домакини на изложби, детски работилници и творчески ателиета.

Художникът Румен Димитров - Попа и тази година ще допринесе за облагородяването на обществени пространства в квартала. След създаването на Амфитеатъра през 2023 г. тази година творецът допълва своята артистична намеса „Троновете“, като изгражда дървени платформи с невероятна гледка към Царевец и Трапезица. Сградата на бившия Междуучилищен център, близо до плажа, също ще бъде обект на арт намеса от артистките Адриана Христова, Лиляна Георгиева, Ивелина Русева

Освен енергията за обживяване и преосмисляне на квартала, която фестивалът генерира през цялата година, организаторите отбелязват и друга положителна тенденция - активното включване на младежи като двигатели на промяна и активност. Илина Пенева от екипа на фестивала разказва:

„От посетители и доброволци, младите хора в града се превръщат в създатели на събития. Отварят се нови пространства за творчество, дискусии и активизъм като Солидария, ГАРАЖ и най-новото място в квартала творческа къща „Търсач“. Въпреки, че са в лятна ваканция, две от училищата в Старата част - Американски колеж „Аркус” и Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, също се включват в програмата. Част от изложбите, работилниците и временните намеси в градската среда също са дело на млади артисти, свързани с Велико Търново.“


Ключови думи
Варуша юг фестивал 2024 Галин Попов