Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Лясковец Общество

С 5, 5 млн. лв. подменят водопровода в Джулюница

  01.08.2024 12:15
С 5, 5 млн. лв. подменят водопровода в Джулюница

Първа копка за реконструкцията и подмяната на участъци от водопроводната мрежа бе направена днес в Джулюница. С водосвет и ритуално разбиване на шампанско се сложи символичното начало на проекта, който има за цел да повиши качеството на живот на жителите на лясковското село.

Строителството на настоящия водопровод е от 50-те години на миналия век, като положените тогава тръби са от азбест. Над 70-годишната експлоатация на водопровода го е амортизирала и той често аварира. С реконструкцията и подмяната ще бъде подобрен битът на около 700 домакинства.

Стойността на обекта е 5 516 000 лв. с ДДС, като финансирането е от държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти към МРРБ. По време на строителството ще се извърши подмяна на водопроводни клонове с 14 км обща дължина на трасетата, което е 60% от водопроводната мрежа на Джулюница. Водопроводът ще се изпълни от полиетиленови тръби, положени подземно в границите на уличното платно, като към всички прилежащи сгради и имоти ще се направят сградни водопроводни отклонения.

Срокът за изпълнение на строителството е 250 календарни дни. Изпълнител на обекта е ДЗЗД „Монекс Лясковец“ – София, строителния надзор ще осъществява „Минерва – КЛ“ ЕООД – Велико Търново, а авторския – проектантът „Аква Консултинг“ ЕООД – Казанлък.

Всички знаем, че ще има временно неудобство, заради строителството ще има дни без вода. Отново призовавам жителите на Джулюница да проявим разбиране и търпение, за добро е, обърна се към джулюнчани кметът на селото Мариан Точев.

На двамата кметове – на Джулюница и на Община Лясковец Васил Христов, областният управител Ивайло Здравков, който бе гост на церемонията, пожела все така да работят за добруването на хората.  

Успех на изпълнителя пожела и Васил Христов. Продължаваме да работим, каза кметът на Лясковец Васил Христов.

Днес работа започват два екипа, в понеделник - пет.  Ще се стараем да създаваме най-малко дискомфорт и благодарим за разбирането, сподели и управителят на изпълнителя Симеон Савов. Надявам се през април да се съберем и да открием обекта, допълни Савов.

Начинанието благослови отец Николай. На церемонията присъстваха също ресорният зам.-кмет на Лясковец инж. Деница Коева, шефът на лясковския район на ВиК Николай Маринов, общинският съветник Тодор Тодоров, екипът по проекта.

Подмяната на водопровода налага временна промяна в организацията на движението в Джулюница. Със заповед на кмета Васил Христов е разпоредено временният режим на движение на МПС по улиците да се изпълнява за първи етап по ул. „Трети март“, ул. „Теменуга“ и ул. „Рила“. Автомобилното движение ще се изпълнява от кръстовище до кръстовище, при необходимост с пълно прекъсване, като същото да се изпълнява по обходни маршрути. Допустимата максимална скорост на движение се ограничава до 50 км/ч при ремонтни дейности, а при участъци в близост до дълбоки изкопи или големи надлъжни наклони до 40 км/ч.

Определеният срок на действие на временната организация на движението е както следва: по ул. „Трети март“ - от 01.08.2024 г. до 30.11.2024 г.; по ул. „Теменуга“ - от 01.08.2024 г. до 31.08.2024 г.; по ул. „Рила“ - от 01.08.2024 г. до 31.08.2024 г.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
водопровод Джулюница Васил Христов Мариан точев