Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Протест затвори за час пътя през Драганово, селото изнемогва от безводие

  31.07.2024 09:58
Протест затвори за час пътя през Драганово, селото изнемогва от безводие

Заради перманентната липса на вода тази сутрин жители на Драганово затвориха за час пътя Велико Търново – Попово. От години горнооряховското село, което особено през летните месеци набъбва до 3 хил. души, е на режим. По разкази на хората, в най-големите горещини водата им е спирана вечер около 22 ч. и, ако имат късмет, е пускана в следобедните часове на следващия ден. Най-потърпевши за живеещите във високите части на населеното място.

Причина за безводието е амортизирания водопровод, който често аварира. По думите на кмета на Драганово Иван Кишев, ако човек мине по главния път, под който е водопроводът, ще може да преброи следи от 31 отстранени аварии само в протежение на 1 км.

През септември 2023 г. Община Горна Оряховица е внесла в МРРБ проект за подмяна на довеждащия водопровод. Към този момент обаче яснота ще бъде ли одобрен той и изобщо каква ще е съдбата му няма. Намерението на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) да ремонтира третокласна пътна отсечка, свързваща селото с град Попово, без това да е синхронизирано с евентуалната подмяна на довеждащия водопровод към селото, е допълнително притеснение за драгановчани.

Третокласният път е собственост на АПИ, ремонтните работи са възложени на фирмата изпълнител, като срокът на изпълнение е до 2026 г. Проектът за ремонт на пътя ще се осъществи поетапно, което ще позволи, при воля от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да одобри проекта на Общината за подмяна на довеждащия водопровод, тръбите му да бъдат поставени преди полагането на асфалтовата настилка, коментира зам.-кметът на Горна Оряховица инж. Анелия Христова, която бе на мястото на протеста.

След като са отпуснати средства за ремонт на републиканския път, нека министерството приоритизира своите действия и да отпусне средства за съществуващия проект, каза още инж. Христова.

Припомняме, че с темата с безводието отново се ангажира народният представител Димитър Николов. Николов внесе въпрос към служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова. Според графика за работа на Народното събрание, отговорът се очаква в рамките на парламентарния контрол този петък, 2 август.


Ключови думи
протест безводие Драганово