Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица с апел към граждани и фирми да спазват правилата при извършване на строителни ремонти

  26.07.2024 18:17
Община Горна Оряховица с апел към граждани и фирми да спазват правилата при извършване на строителни ремонти

В сезона на текущите ремонти, Община Горна Оряховица отправя апел към граждани и фирми да спазват правилата за извършването им и при необходимост от строителна документация да се обръщат към Главния архитект за справки и консултации.

Текущ ремонт на строеж е подобряването и поддържането в изправност на сградите, постройките, съоръженията и инсталациите, както и външни преустройства, при които не се засяга конструкцията на сградата; извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата; променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях.

За да бъдем полезни на гражданите, ги информираме, че не се изисква разрешение за строеж за определени дейности, информира заместник-кметът инж. Анелия Христова.

Това са текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации; текущ ремонт и поддържане на елементите на техническата инфраструктура, с който не се променят трасето и техническите характеристики; оранжерии с площ до 200 кв. м., леки постройки за отоплителни материали и инвентар, кладенци, чешми, водоплътни изгребни ями и временни тоалетни; подпорни стени с височина до 1,2 м над нивото на прилежащия в основата им терен, когато не са елементи на транспортни обекти; изкопи и насипи с дълбочина или височина до 1 м и с площ до 30 кв. м.; остъкляване на балкони и лоджии (това не включва приобщаване/зазиждане); монтаж на сградни газови инсталации в жилищни и вилни сгради; леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0,6 м в рамките на поземления имот; градински и паркови елементи с височина до 2,5 м над прилежащия терен; парници с временна преносима конструкция, независимо от размера и формата, покрити с полиетилен, поливинил или друга подходяща материя, без съпътстващи производствени инсталации и без помощни (обслужващи) сгради и постройки; други подробно описани в Закона за устройство на територията.
За извършване на текущи ремонти се уведомява Общината, Главният архитект издава становище по чл. 151 от ЗУТ, че за този вид дейност не се изисква издаване на разрешение за строеж.
При основни ремонти на самостоятелни обекти в сгради етажна собственост, първо се изисква съгласие на собствениците по Закона за етажната собственост и одобряване на инвестиционни проекти, обяснява инж. Анелия Христова.
Основен ремонт на строеж е възстановяване и/или замяна на конструктивни елементи на строежа, както и строително-монтажни работи, с които първоначално вложени, но износени материали, конструкции и конструктивни елементи се заменят с други, с които се възстановява експлоатационната им годност, подобрява се или се удължава срокът на тяхната експлоатация. Към основните ремонти се отнася и подмяната на покривната конструкция на сгради, което е масово строителство в летния сезон.
Напомняме на гражданите и фирмите, че е абсолютно забранено строителните отпадъци и отпадъците, генерирани от ремонтна дейност да се изхвърлят в обикновените контейнери за битова смет. Такива контейнери няма да се извозват, за да не повредят камионите на сметопочистващата фирма, уточнява още инж. Христова. Заместник-кметът апелира, гражданите да уведомяват Общината за извършваните ремонти, своевременно да се снабдяват с необходимите строителни книжа, както и да изхвърлят строителните отпадъци в предварително заявени съдове и на регистрирани от РИОСВ площадки. Отговорност за спазването на закона носят домоуправителите на етажната собственост . За нарушаване на закона, гражданите ще бъдат санкционирани.
За повече информация, гражданите могат да се обръщат в Информационния център на Общината и в отдел „Строителство и екология“.

 


Ключови думи
текущ ремонт инж. Анелия христова