Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Спорт

Клуб „Калоян“ бе домакин на 37-я IKGA Европейски семинар по карате годжу кай

  22.07.2024 11:15
Клуб „Калоян“ бе домакин на 37-я IKGA Европейски семинар по карате годжу кай

За първи път в България се проведе 37-я IKGA Европейски семинар по карате годжу кай. Събитието събра в морския курорт Кранево над 200 от най-добрите каратисти в Европа и се превърна в истински празник на бойните изкуства. В семинара участие взеха националните отбори и треньори на повече от 20 страни от стария континент, както и специални гости от Япония и Южна Африка.

Организатор на семинара беше търновският карате клуб „Калоян“, под ръководството на шихан Петрозар Шолев, дългогодишен директор и шеф-инструктор на Карате Годжу Кай-България и основател на КК „Калоян“ с изключителната помощ на сенсей Виткор Георгиев и цялото ръководство на клуба.

Събитието оглави Сейко шихан Гоши Ямагучи - президент на IKGA и бе уважено и от президента на IKGA, Ханши Инго де Йонг, който е и президент на IKGA Европа.

Програмата на семинара включваше разнообразие от тренировки, лекции и демонстрации, които позволиха на участниците да обменят опит и знания. В последния ден на семинара се проведе изпит за степени „Дан“, на който членове на карате клуб „Калоян“ успешно защитиха нови титли. Вече носители на 1-ви дан са: Велизара Костова, Мариела Петкова и Георги Дочев, а Антон Васев, който от тази година вече е треньор на младежките национали, защити втори.

Грандиозният форум не само затвърди позицията на България като важен център за карате в Европа, но и даде възможност на участниците да се вдъхновят и мотивират за бъдещи успехи.

През изминалата година успехите за каратеките на КК „Калоян“ отново бяха много.

Те добавиха с богатата си колекция от титли няколко първи места от Държавно първенство, няколко първи места от международни турнири, първи места и от турнири в България, а с титлата „вицешампион на Европа“ се окичи Георги Дочев.

В периода 27-30.06.2024г. пък се проведе младежката световна лига в Пореч, Хърватска, където КК „Калоян“ представиха шестима каратисти и се изправиха срещу над 3500 състезателя от цял свят.

"Това е най-доброто представяне на подобен форум за нашия клуб до сега. Имахме дълъг и интензивен сезон, всички положиха много труд и работата в екип даде своите резултати. Горди сме с всичките си състезатели и очакваме още много успехи от тях. А България да бъде домакин на семинар от такъв ранг бе резултат от дългогодишна усилена работа и чудесни партньорски взаимоотношения, това е изключително престижно събитие и много се радвам, че не просто се осъществи, а премина изключително успешно.“, коментира шихан Петроз Шолев.

От септември КК „Калоян“ започва приема на нови попълнения. Тренировките се провеждат на стадион „Ивайло“ и има групи както за деца и начинаещи, така и за възрастни и напреднали.

 


Ключови думи
Карате клуб Калоян Петрозар Шолев