Неделя, 08 Сеп 2024
            
Елена Общество

Поклонение на еленчани в Къпиновския манастир

  22.07.2024 10:46
Поклонение на еленчани в Къпиновския манастир

Тази година традиционното поклонение на еленчани в Къпиновския манастир се проведе на големия християнски празник Илинден. Множество хора изпълниха в съботния ден двора на светата обител „Свети Николай Чудотворец“, което показа за пореден път, че традицията, датираща от незапомнени времена, е жива.

В живописния преход до светата обител се включиха общо 15 пешеходци. За по-голямата част от желаещите имаше организиран транспорт, а други предпочетоха да пътуват с личните си автомобили.

Още от ранни зори жени от Домашния социален патронаж в Елена приготвяха вкусен курбан, от който имаше за всички.

В двора на светата обител отец Александър от Марянския манастир отслужи водосвет и благослови курбана от агнешко месо с молитва за здраве и благоденствие на еленчани. По традиция кметът на общината инж. Млъзев поднесе дар на манастира и поздрави присъстващите.

Къпиновският манастир е един от големите манастири в България, забележителен паметник на старата българска архитектура. През Възраждането е изцяло обновен от еленчани и в миналото е попадал в границите на Еленска духовна околия заедно с Плаковския манастир.

Традицията на ежегодното посещение е възстановена преди повече от 20 години, за да сплотява вярващите и да съхранява традициите за бъдещите поколения.


Ключови думи
поклонение Млъзев Къпиновски манастир