Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Министерството на културата търси варианти да осигури финансиране за археологическите разкопки на крепостта „Ряховец“

  19.07.2024 13:25
Министерството на културата търси варианти да осигури финансиране за археологическите разкопки на крепостта „Ряховец“

Министерството на културата търси варианти да осигури финансиране за археологическото лято 2024 на крепостта „Ряховец“, увери служебният министър на културата Найден Тодоров от трибуната на Народното събрание. Темата в пленарна зала повдигна народният представител Димитър Николов, който със свой въпрос алармира за опасността сезонът да пропадне заради липса на средства. Припомняме, че тазгодишният проект на Историческия музей в Горна Оряховица за „Ряховец“ е в списъка на одобрените, за които обаче парите не стигат.

Причините обясни самият министър на културата.  

Министерството на културата чрез бюджетна програма за опазване на недвижимото културно наследство ежегодно предоставя целева финансова подкрепа на проектен принцип за провеждане на теренни археологически проучвания и теренна консервация на територията на страната. Подборът на постъпилите проекти се извършва от междуведомствена комисия въз основа на определени критерии. През 2024 г. проектът с научен ръководител Илиян Петракиев получава малко над 49 т. Проблемът произтича от факта, че общият размер на сумата, определена от Закона за държавния бюджет за теренни проучвания и консервация за 2024 г., възлиза на 5 млн. лв., като са посочени 7 приоритетни обекта на стойност 2,050 млн. лв. Т. е. тези обекти не могат да бъдат пипани. Останалите малко под 3 млн. лв. са за всички останали. Част от археологическата общност изразява несъгласие с административното определяне на приоритетни за финансиране обекти, което според мнозина нарушава конкурсния принцип и оставя част от важните обекти под чертата. Ограничените средства за програмата в рамките на действащия бюджет не позволяват цялостно финансиране на всички класирани проекти, поради което за класираната средновековна крепост „Ряховец“ към момента не достига финансиране. Съгласно одобрен протокол от заседание от 5 юли 2024 г., междуведомствената комисия определя високо качеството на разработените проекти, получили над 50, 49 и 45 точки и единодушно предлага да бъде потърсено допълнително финансиране за 50 проекта, сред които и този за „Ряховец“, за общата сума от 2,6 млн. лв. През последните 2 седмици усилията на финансистите и експертите от специализираните дирекции на Министерството на културата са съсредоточени и върху анализ на възможностите за пренасочване на финансиране от други програми, за да се осигурят недостигащите 2,6 млн. лв., без това да наруши драстично общия баланс. До момента сме намерили част от парите от дейности, идентифицирани като нетолкова спешни и продължаваме с анализите, увери министър Тодоров.

Вероятно всичко, което изредих, би отговорило и на незададения въпрос дали са достатъчни средствата за култура, предвидени в Закона за държавния бюджет за 2024 г., допълни министърът на културата. През последните години много от зададените парламентарни въпроси са свързани именно с археологически проекти, неполучили или получили недостатъчно финансиране на конкурсни сесии. В един момент ще трябва заедно с вас да решим въпроса дали конкурсният принцип сред подалите заявления за финансиране е верният начин за полагане на грижи за българското културно наследство, или може би следва да потърсим други начини за определяне на степента на значимост и полагане на нужните грижи за обектите, които са наистина важни за нашата културна идентичност. Ще разчитаме на вашата подкрепа да намерим точния начин за намиране на средства и българската култура, която определя нашата идентичност, да бъде подкрепена, обърна се към залата Найден Тодоров.

Удовлетворен и благодарен съм на министър Тодоров за дълбочината, с която се отнася към проблемите на културата. Археологията е с добавена стойност не само за опазване на културната памет, но и за българския туризъм, каза от своя страна Димитър Николов.


Ключови думи
Найден Тодоров Димитър Николов крепост Ряховец