Неделя, 08 Сеп 2024
            
Други

13 пожара пламнаха за денонощие в областта, в голямата им част - предизвикани от небрежност

  19.07.2024 10:06
13 пожара пламнаха за денонощие в областта, в голямата им част - предизвикани от небрежност

През денонощието служителите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Велико Търново са реагирали на 13 сигнала, от които 4 пожара с материални щети, 5 без материални щети и 4 спасителни дейности и помощни операции.

По-голяма част от излизанията са за пожари в сухи треви, предизвикани поради небрежност. Такива са случаите в селата Обединение, Алеково, Червена, Козловец, както и в Свищов, Сухиндол, Бяла черква. В с. Палици пожар, предизвикан от небрежност при боравене с открит огън, е унищожил 65 кв. покривна конструкция, разрушена е и 100 кв. м. стопанска постройка. Спасени са 3 сгради. В с. Ивановци при пожар, поради небрежност е унищожена широколистна гора.
От Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за пореден път апелират за отговорност и разум от страна на гражданите.

Припомняме, че превантивни мерки за ограничаване разпространението на пожари във Великотърновска област разпореди областният управител Ивайло Здравков.

Изрично се забранява паленето на огън на открито навсякъде в населените места, горските и полски територии. Забранява се и обработването на пасища със селскостопанска техника за времето от 18.07.2024 г. до 18.08.2024 г.

За същия период се забранява още почистването на сухи треви и храсти покрай жп линии, пътища и линейни съоръжения. В същото време отговорните институции трябва активно да почистват лесно запалими битови отпадъци /стъклени и пластмасови бутилки и опаковки/ по жп линиите и край пътищата в областта.

По разпореждане на Здравков собствениците на горски територии и лицата, на които са предоставени за управление такива, трябва да са в постоянна готовност за недопускането на подобни инциденти. Строг контрол трябва да извършват органите по пожарна безопасност и защита на населението, както и Регионалната дирекция по горите. Кметовете на населените места трябва да организират извършването на изораване или осигуряване на минерализована ивица с широчина 6 метра около населените места и гробищни паркове в частта им, граничеща с горски и полски територии. Горските стопанства трябва да изготвят графици за дежурства на техни служители, за да предотвратят инциденти в масивите.

Мерките са съгласувани с отговорните институции.


Ключови думи
пожари сухи треви