Петък, 18 Oct 2024
            
Култура Свищов

Състав от държавата Тимор-Леще идва за фестивала „Фолклорен извор“ 2024 в с. Царевец

  18.07.2024 10:53
Състав от държавата Тимор-Леще идва за фестивала „Фолклорен извор“ 2024 в с. Царевец

Наред с групата от Китай, в международния фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското с. Царевец  тази година ще се включи още един атрактивен състав от селекцията на CIOFF.


Културна асоциация „Вевику Веали“ (Wewiku Wehali Cultural Association) представя фолклора на островната държава Тимор-Леще (Timor-Leste), с официално наименование Демократична република Тимор-Леще в Югоизточна Азия. Намира се в източния край на Индонезийския архипелаг, на северозапад от Австралия и заема източната половина от остров Тимор. Столицата на страната е град Дили, от където е групата „Вевику Веали“.

Репертоарът на азиатската група включва музика, песни и танци, представящи традициите и историята на Източен Тимор. Композициите пресъздават борбите на местното население за свобода и независимост от португалските и индонезийски окупатори, както и поминъка на островитяните, концентриран главно в производството на земеделски култури и търговия с кафе, ориз, ванилия, сандалово дърво и други екзотични продукти.

Групата се занимава изцяло с фолклор, като целта й е да съхрани културния облик на своя народ и да го популяризира по целия свят. В своята биография артистите от „Вевику Веали“ са записали участия в множество фестивали в различни държави и континенти. Ръководител на групата е Крис Рамос (Chris Ramos).

Очаква се в програмата на фестивала да се включат и представители на Уругвай.


Ключови думи
Фолклорен извор Царевец Тимор-Леще
Последни
Седмицата
Анкета