Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Култура

Първата изцяло пластична изложба на ХГ „Недялко Каранешев“ представя Николай Палев и неговите подсказани от природата творби

  11.07.2024 21:46
Първата изцяло пластична изложба на ХГ „Недялко Каранешев“ представя Николай Палев и неговите подсказани от природата творби

Малка зала на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ се оказа наистина прекалено малка за приятелите и почитателите на Николай Палев и неговите пластики, вдъхновени от природата.

Замисълът беше за голямата зала, но пренасянето на подобни творби през няколко граници е сложно начинание. Затова започваме първо от малка зала с пожелание да се разгърне тази изложба някой ден и в голямата зала на Галерията, сподели уредникът д-р Деница Иванова – Александрова.

Поредното лятно събитие за Галерията и приятелите на изкуството в Горна Оряховица представя творчеството на съгражданин, който от 20 години живее и твори в Испания.

В родния си град Николай Палев представя пластики, вдъхновени и продължение на творчеството на природата. Творбите му са от корени, дърво, камък, рог и други естествени материали.

Понякога природата си е свършила работата и аз само се възползвам. Друг път въздействам малко, скромно отбелязва авторът.

Николай Палев и изложбата му предизвикаха щедро на емоции събитие, събрало както почитатели на изкуството, така и приятели на твореца, с които не са се срещали двайсетина години.

Палев е от преходното поколение – тези, които израстват в края на соца и началото на демокрацията. Роден е в Горна Оряховица. Майка му искала да стане икономист, а баща му се опитал да го направи военен. Той се възпротивил и на двете родителски желания. През 80-те години започнал като ученик-стругар във Военния завод, но все повече се отдавал на това, което мислел за хоби.

Бил в 8 клас, когато на една изложба в София открил как природните дарове стават изкуство. Изложбата представяла произведения от корени, а той вече бил забелязал какъв художник може да бъде природата. Спомня си някои от първите си срещи с природните творения, когато един клон му заприличал на човек, в корен видял глава на орел и т.н. Докато разглеждали творбите в столичната изложба, някой обещал, че ще направят курс и ще ги поканят. Не се обадили на децата от провинцията, но Николай започнал да се учи и работи сам. Първо започнал с корени и дърво, после преминал на камък и други материали.

В последните години на соца, когато отпуснали хватката на частната инициатива, започнал да излиза на пазарчето в Арбанаси. Там се срещнал с истински художници, от които научил много неща.

Моят начин е да следвам това, което е направила природата. Понякога почти няма нужда да се намесвам. Обичайно се възползвам от формата и цвета на материалите и с малко добавка създавам нещо различно и мое, споделя Николай за своето творчество.

В началото на новото хилядолетие се озовал, първо за кратко, а впоследствие и за по-дълго, в Испания. Тръгнал първо да си търси пазар на творбите. Малко случайно попаднал на испанец, който му предложил работа. Озовал се в работилница за обработка на камък, където наследил друг българин, а работел заедно с литовец. Първата му поръчка била да направи два каменни лъва. Досега бил правил все малки неща и бил притеснен. Дали му обаче един бронзов лъв за модел и нещата си дошли на мястото.

Действието се развива в област Мурсия, където каменоделството е на почит. Имат много силна школа за работа с камък и има интерес към подобни произведения. Правил семейни и градски гербове, ритуални каменни съдове, каменни украси и какво ли не.

В Испания хубавото е, че жената не взема името на мъжа си. И като се правят семейни гербове, се правят по два – и за мъжката, и за женската фамилия. Добре е за бизнеса, смее се Николай.

Разказва за хората, от които се учил. Сред най-добрите му учители, а и приятели досега, е жена. Тя е сред най-добрите каменоделци, научих много от нея и досега сме много близки, разказва Палев.

Сега вече той е пенсионер и може да отдели време за това, което наистина му е на сърце. Доскоро изпълнявах желанията на другите, сега имам време да работя по моите идеи, казва Николай. Синът му, който е завършил живопис и наесен ще представи своето творчество в Галерията в Горна Оряховица, му помага да се развива. Бях занаятчия, сега се опитвам да мина на по-горно ниво. Правя това, което ми харесва и което смятам, че ме отразява като човек, обяснява Николай.

Изложбата в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ представя различни етапи от работата на Николай, но повечето неща са от последните години. Авторът показва работата си с различни материали, както и тяхното съчетание. Опитах да направя дървена поставка за една каменна глава, а то заприлича на тяло и така се получи първият  „Дървен човек с каменна глава“, разказва Николай. Самата изложба се казва „Подсказано от природата“ и заглавието е красноречиво каква е връзката между автора, материалите му и големия творец.

Творбите му ще могат да се видят в Галерията до края на август. През есента в родния град на баща си ще гостува и Палев-младши.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Николай Палев Художествена галерия "Недялко Каранешев" Горна оряховица Деница Александрова