Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Световноизвестната цигуларка Деворина Гамалова ще свири във Велико Търново

  11.07.2024 13:48
Световноизвестната цигуларка Деворина Гамалова ще свири във Велико Търново

Камерен концерт „Романтични вдъхновения” ще се проведе в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ввъ Велико Търново на 18 юли /четвъртък/ от 18.00 часа. В концерта участват Деворина Гамалова – цигулка, Цветана и Татяна Гигови – пиано.

Програмата включва: Роберт Шуман - "Соната за пиано и цигулка", оп. 105 (1851), Чайковски - Размишление в ре минор, оп. 42, № 1 за цигулка и пиано, Брамс - "Скерцо (сонатна част) в до минор за цигулка и пиано", Цезар Франк - "Соната за пиано и цигулка в ла мажор".

Деворина Гамалова завършва СМУ "Проф. В. Стоянов” в Русе в класа по цигулка на Анелия Попова и Софийската държавна музикална академия при проф. Боян Лечев и асистент - проф. Дора Бръчкова. Специализира цигулка и виола при проф. Григорий Жислин в Royal College of Music и проф. Дейвид Такено в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, както и цигулкова методика в Дрезден.

През 2002 г. завършва задочно магистърската програма по богословие в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 2008 г. получава степен доктор на философските науки (PhD) от University of West London за изследването си върху “Ролята на музиката за духовния живот”.

Професионалната си кариера Деворина Гамалова започва като концертмайстор на Ризенския симфоничен оркестър в Германия, където работи четири години. По-късно се посвещава на изпълнителска и преподавателска дейност. Асистира от 1999 до 2003 г. на проф. Григорий Жислин в Лондонския Royal College of Music, от 2000-2017 в Бирмингамската консерватория (RBC), а сега преподава в няколко музикални консерватории и факултети в Лондон (Trinity Laban Conservatoire, London College of Music и Goldsmiths University), както и на майсторски курсове в Англия, Германия, България, Италия, Азия и САЩ.

Концертира като солистка и камерен изпълнител в повечето европейски страни, Азия, Канада, САЩ. Осъществила е соло и камерни записи за CD, участва в телевизионни и радио програми в Германия, България, Англия (ВВС), и др. От 1995-98 г. е редовен изпълнител към създадената от Й. Менухин организация "Live Music Now", чиято мисия е да доведе концертната зала до хората в неравностойно положение. Това става любимата й дейност, която от 2010 г. стартира и в България.

Деворина Гамалова се занимава активно и с просветна дейност (изследователска, преводаческа, издателска, организационна). Автор е на стихосбирката “Дихание”, на ескизите в проза “Папагалът Скарей” (публикувано на български и немски), на аудио касетата “Време” (песни по нейни стихове, музика и изпълнение). Редактор и инициатор е на българския превод от руски на известната книга на архимандрит Софроний "Свети Силуан Атонски". Издател е на забележителните "Епически поеми" на Бойко Йорданов Бадев. Основател и председател е на "Фондация Благородна Бадева".


Ключови думи
Деворина Гамалова