Петък, 18 Oct 2024
            
Велико Търново Общество

Участници от 32 държави идват за Международния летен семинар по български език и култура 2024

  11.07.2024 11:52
Участници от 32 държави идват за Международния летен семинар по български език и култура 2024

В периода от 15 юли до 4 август 2024 година ще се проведе 47. Международен летен семинар по български език и култура. Участниците и тази година ще бъдат настанени и ще използват базата на Студентски столове и общежития. В посочения период те ще имат ежедневно часове по практически български език в трите нива по Общоевропейската езикова рамка.

Часовете включват и фонетични, граматически и лексикални упражнения, както и специализирани семинари, един от които не е предлаган досега. Те са разделени за начинаещи – на английски език – История и култура на България, Култура и изкуство на България, Традиционни митологични представи на българския народ и за напреднали – на български език – Българското изобразително изкуство, Съвременен български език, Български фолклор, Съвременно българско кино и Българска литература.

В рамките на формата са предвидени две екскурзии. Едната е до Арбанаси, а другата – до ЕМО „Етър“ – гр. Трявна. Програмата на семинара включва и културна програма, по време на която ще бъдат представени два съвременни български филма. Традиционно остават вечерите, посветени на запознанството, на българската литература, на българската национална кухня, на интернационалната кухня, на българския фолклор и вечер на нациите.

Поради високия интерес през годините от страна на участниците и тази година те ще имат възможността да изучават популярни български песни и народни танци под ръководството на Петър Петров, хореограф и ръководител на ансамбъл „Българче” и на Веселин Атанасов – корепетитор. Участниците ще видят и аудиовизуалния спектакъл пред крепостта Царевец „Звук и светлина“. От 1 август до 4 август участниците ще посетят българското Черноморие, където ще имат възможност да се запознаят с част от неговите забележителности.

В 47. Международен летен семинар по български език и култура ще участват 88 семинаристи от 32 държави и три континента – Европа, Америка и Азия. Най-много участници са от Турция – 6; от Италия, Германия, Полша, Румъния и Япония – по 5, от Унгария, Белгия и Индия – по 4, от Гърция, Франция и САЩ – по 3. Най-младият участник е Александра Хезинова от Чехия на 17 години ( тя е ученичка, а баща й е българин), най-старият е Жан Роби от Италия на 74 години. На четирима от участниците баща им е българин: от САЩ – 2 братя; от Чехия и от Гърция. По-голямата част от гостите на семинара са студенти, има докторанти, университетски преподаватели, учители, държавен служител, полицай (от Швейцария), научен работник, директор на училище (от Молдова), музикален композитор и арт мениджър (от Армения), инженер (от Унгария), преводач, който е ирландец, работещ в Брюксел.

Тази година участник в семинара ще бъде Майкъл Лоусън, който е акордеонист от Америка. През 1995 година той идва в България, за да учи акордеон и по-късно участва в документалната лента на американския режисьор с български корени Богдан Дарев – „Тази баба“, където акомпанира на певицата Пенка Енчева. Понастоящем Лоусън е директор на българските гласове на Сиатъл.

Има 25 участници от предходни години –Уолтър Елиът от Англия, Мин Шин от Тайван, Фабио Де Леонарадис от Италия, Душко Кръстевски от Северна Македония, Зухаиб Тирмизи от Германия, Александра Борбаш от Унгария, Алексия Киров от Англия, Тамуна Курашвили от Грузия и други.


Ключови думи
Международен летен семинар по български език и култура
Последни
Седмицата
Анкета