Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Музика от Оскарите в концерта „Почит към Енио Мориконе“ покорява Царевец на 13 юли

  09.07.2024 13:23
Музика от Оскарите в концерта „Почит към Енио Мориконе“ покорява Царевец на 13 юли

Най-известните хитове на гениалния композитор Енио Мориконе ще звучат на крепостта Царевец в изпълнение на Симфониета Враца и италиански звездни солисти на 13 юли от 21,00 часа. Концертът с вълнуваща музика от Оскарите е част от програмата на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ - Велико Търново 2024.

В основата на проекта е италианският пианист Андреа Албертини - музикант, с когото самият Енио Мориконе е работил в последните си години. Първо в Италия  Албертини създава успешния си спектакъл „Почит към Енио Мориконе“, след което гастролира на редица международни сцени.

В България проектът се осъществява от проспериращия симфоничен оркестър на Враца. Под диригентската палка на Христо Павлов ще звучат великолепни филмови хитове, любими за милиони фенове по света. За концерта на Царевец от Италия пристигат сопраното Даниела Плачи, пианистката Андреа Албертини и цигуларката Ливия Александра Хагиу от оркестър "LeMuse".

Като комплимент за публиката след края на концерта ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния  исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Провежда се под патронажа на Министерството на културата и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025.    

Основната програма на откритата сцена на крепостта Царевец продължава на 19 юли с премиерата на открито на оперетата „Страната на усмивките“ от Лехар в изпълнение на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ и най-новото заглавие от репертоара на Държавна опера Стара Загора – „Ловци на бисери“ от Бизе (27 юли).

В афиша на Сезон 2024 на 3 август е зрелищният спектакъл „Огънят на Анадола“ (21,00 ч., Летен театър), а в МДТ „Константин Кисимов“ ще са следващите две заглавия - операта „Летящият холандец“ от Рихард Вагнер на Театрално-продуцентски център -Варна (2 септември) и мюзикълът „Здравей, как си приятелю“ на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ (4 септември).

За детската и младежка аудитория е представлението „Песента на Соловейг“ на Балетна школа „Класика“ от програмата „Сцена на вековете: Поглед към бъдещето“, което ще е с вход свободен на 15 юли на Царевец.

Съпътстващата фестивална програма в Летния театър на Старата столица включва концертите “The best оf Васил Петров ” (12 август), "Вкусът на времето" - 80 години Кирил Маричков на група „Фондацията“ и Оркестър на Държавна опера Пловдив (6 септември) и “Live on Broadway” на Рафи Бохосян и Русенската опера (11 септември).

Билети за всички заглавия се предлагат в мрежата на Ивентим и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.


Ключови думи
Енио Мориконе