Неделя, 06 Oct 2024
            
Велико Търново Култура

1m² изкуство представя: To-Do List Piece на Наталия Йорданова

  08.07.2024 14:07
1m² изкуство представя: To-Do List Piece на Наталия Йорданова

To-Do List Piece на Наталия Йорданова ще бъде открита на 11 юли в 19 ч. в пространството “1m² изкуство” на ул. „Велчо Джамджията“ 16 във Велико Търново.

To-Do List Piece е част от проекта „Безцветни зелени идеи яростно спят“
с гост-куратор Галина Димитрова-Димова. Час по-късно ще започне и среща разговор с художничката.

To-Do List Piece е творба–инструкция с проекция и възможност. Наталия Йорданова показва произведение, разработено в контекста на проекта й "Безцветни зелени идеи яростно спят" в резултат на работата ѝ като стипендиант на платформата за дигитални изкуства e-valuation 4.0 на фондация DA LAB.

През последните 10 години Наталия създава светове, които изследват човешката природа, състоянието на човека, емоционалността и отношенията със заобикалящата среда през технологичното взаимодействие. Голяма част от тази творческа дейност понастоящем съществува като документация в архив от цифрови изображения, като набор от информация. За този проект тя категоризира архива и го структурира в сбор от характеристики. След това го изучава и намира начини да го превърне в граматика, като го използва за създаване на нови произведения. Така той се превръща от носител на визуални и формални качества, които предизвикват асоциации и емоционални реакции, в 0-ли и 1-ци. Обмисляйки своя архив, Наталия се интересува в какво може да се преобрази този материал, ако бъде използван като набор от данни.
В повечето случаи алгоритмите се обучават от данни без ясен произход; източникът е изгубен, а авторът е анонимен. Разработен в сътрудничество с Дейвид Рау, компютърен учен, с когото Наталия изследва машинното обучение от няколко години, „Безцветните зелени идеи яростно спят“ използва лична информация вместо мащабни генеративни модели. Чрез създаването на опростена компютърна програма, предварително определените свойства на произведенията се семплират, за да се създаде структурна база за нови инструкционни творби.
„Безцветни зелени идеи яростно спят“ е фраза, която произлиза от книгата на Ноам Чомски "Синтактични структури" от 1957 г. Тя демонстрира разликата между синтаксис и семантика: пример за това как едно граматически добре оформено изречение не предава очевиден смисъл. Приносът на Чомски към лингвистиката определя синтаксиса на езиците за програмиране и по-късно има огромно значение за областта на компютърните науки, машинното обучение и изкуствения интелект, като до голяма степен повлиява върху възприемането и възпроизвеждането на знания.
Граматиката без контекст, подобна на системата, която Наталия създава на основата на предишната си работа, определя синтаксиса на езиците, но не може да изрази факти за тяхната семантика. Тази концепция е предпоставката за нейните инструкционни произведения, които тя разглежда като отворени възможности. Те се „изпълняват“ всеки път, когато наблюдателят си представи тяхната възможна реализация. Публиката се превръща в генеративния алгоритъм, а наборът от данни, с който си служи, са субективното знание и човешката памет.

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия момент. Работата ѝ се ангажира с разминаването между дигитално и физическо и преплита наративи за минали натрупвания в възможното бъдещето.
Образованието ѝ включва магистърска програма в специалност Dirty Art в Sandberg Institute в Амстердам, Холандия (2020). Преди това тя е завършила бакалавърска степен по Изящни изкуства от Royal Academy of Art в Хага (2018), бакалавърска степен по Фотография от Националната академия за театрално и филмово изкуство в България (2013) и участие в програма „Еразъм” в Central Saint Martins в Лондон (2017).
Нейни творби са показвани на международни изложби в Холандия, България, Белгия, Германия, Египет и Обединеното кралство.

e-valuation е платформа на Фондация ДА ЛАБ за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства. Мисията на платформата е продуциране на произведения на български автори и тяхното представяне на професионалната сцена. Основните цели са професионално развитие на творците и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии.
Дейностите по платформата e-valuation 4.0 се реализират с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Създаване“.

1m² изкуство е съвместна инициатива на куратора Мартина Йорданова и пространство за култура и социални инициативи ТаМ. За шеста година проектът представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от около 1 кв. м.


Ключови думи
Наталия Йорданова