Понеделник, 01 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

Над 800 именици празнуват на Петровден в община Горна Оряховица

  29.06.2024 12:23
Над 800 именици празнуват на Петровден в община Горна Оряховица

Над 800 са имениците, които празнуват на Петровден в община Горна Оряховица. Разбира са най-много са Петровците. В цялата община те са общо 448. Името Петър има гръцки произход и идва от думата за камък, скала. Еквивалент е на българското име Камен. С това име пък в общината има само 18 мъже, като 15 от тях живеят в Горна Оряховица, двама са в Долна Оряховица и един в Първомайци.
Мъжете с името Павел в общината са само 74. Името идва от латински и означава скромен. Но освен, че са скромни, мъжете с името Павел са с буен и отмъстителен характер.
Жените с името Петрана са 19, а с умаления вариант на името – Петранка са 61. В общината ще празнуват 84 Павлини и 50 Павлинки, а дамите с името Павлета са само две и те са горнооряховчанки.
Имен ден днес празнуват още Петьо, Петя, Полина, Преслав, Преслава и техните производни.
Разбираемо, най-много именици ще вдигнат наздравици в Горна Оряховица, а само по един именик си имат в селата Паисий и Писарево.
Най- възрастният Петър е на 96 години, а най-младият е само на 3 месеца. Най-възрастният Павел пък е 81-годишен, а най-мъничкият е едва на два месеца. И четиримата са горнооряховчани.


Ключови думи
Петровден