Събота, 29 Юни 2024
            
Велико Търново Спорт

Шампионите по ориентиране на Великотърновския университет бяха определени на курс „Туризъм, алпинизъм, ориентиране“

  24.06.2024 09:11
Шампионите по ориентиране на Великотърновския университет бяха определени на курс „Туризъм, алпинизъм, ориентиране“

Курс „Туризъм, алпинизъм, ориентиране“ за студентите от специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе за поредна година в района на курортен комплекс Узана над гр. Габрово.

По време на курса студентите получиха практически умения и теоретични знания относно придвижването в планината, безопасността при участие в активности на открито, работата с компас и карта, катеренето, осигуряването, спускането на рапел и други, като част от обучението в модулите на курса.

По традиция вътрешният шампионат по ориентиране на Великотърновския университет се проведе в последния ден на курса. Най-бърз при мъжете беше лекоатлетът Станислав Рашков (ПОФВ, 2 курс), а негови подгласници бяха Иван Маринов (ПОФВ, 3 курс) и Александър Ковачев (ПОФВ, 1 курс).  При жените победител в състезанието стана Йоана Иванова (ПОФВ, 1 курс), следвана от Гергана Духова и Биляна Атанасова, също първокурснички в специалност ПОФВ. Всички призьори бяха наградени с медали, дипломи и предметни награди.

Курсът е част от задължителната подготовка на студентите, които се обучават за учители по физическо възпитание и спорт, а преподавателите от катедра Теория и методика на физическото възпитание – доц. Мирослава Петкова, доц. Стефания Беломъжева-Димитрова, гл. ас. Милен Видиновски и ас. Иван Сираков организират и обезпечават заниманията.


Ключови думи
ВТУ ориентиране Иван Сираков