Четвъртък, 19 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

17 фолклорни състави се надпяваха край казаните с бобена чорба в Янтра

  24.06.2024 09:09
17 фолклорни състави се надпяваха край казаните с бобена чорба в Янтра

17 самодейни състава и индивидуални изпълнители от общината и региона се надпяваха в Янтра на 15-я Общинския празник на групите за автентичен фолклор „От извора”. Той се организира от Община Горна Оряховица, кметство Янтра и НЧ „Пробуда – 1922” в селото. От името на кмета на Общината Николай Рашков, домакини и гости бяха приветствани от заместник-кмета Петя Иванова. Желан и очакван е този празник от жителите на Янтра. Радостно е, че обединява автентичния фолклор, запазва българските традиции и ги предава на идните поколения. Съхранете позитивизма, който носите в себе си и продължавайте на пеете от душа и сърце, обърна се към присъстващите Петя Иванова. На нея се падна и честта да открие фолклорния празник.
Жаркото слънце не изплашиха изпълнителите, дошли в Янтра, за да покажат автентичните български традиции и изворен фолклор от региона. Освен от община Горна Оряховица, участие в празника взеха и изпълнители от населени места от общините, Стражица и Русе.
Празникът няма конкурсен характер и всеки състав и индивидуален изпълнител получиха грамота за участие и сувенир от организаторите.
Гостите на празника освен да послушат хубави народни песни, имаха възможността да опитат и от традиционния боб, приготвен по специална янтренска рецепта.
Докато на сцената пред читалището вървеше надпяването, в специално обособен кухненски кът се приготвяше гозбата. В тир големи казани къкреше близо 100 литра бобена чорба. С приготвянето му по традиция бе ангажирано семейството на кмета Владимир Илиев. Майстор-готвачките, в лицето на съпругата му и двете дъщери, споделиха, че за да стане вкусно, ястието трябва да ври бавно и да се готви с любов, а за да е още по-вкусно в края се прибавят и пресни зелени подправки, отгледани в янтренските градини. В правотата на думите им се убедиха и всички, които опитаха от приготвения боб. А за да е още по-вкусно и за да има повече настроение, домакините бяха приготвили и студена кметска ракия, с която почерпиха своите гости.


Ключови думи
Янтра бобена чорба надпяване