Неделя, 08 Сеп 2024
            
Елена Общество

В Беброво почетоха делото на д-р Димитър Моллов

  13.06.2024 09:42
В Беброво почетоха делото на д-р Димитър Моллов

Спазена бе традицията за отдаване почит пред делото на д-р Димитър Моллов в центъра на село Беброво. Венци пред бюст паметника му поднесоха председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново д-р Чавдар Владимиров, кметът на село Беброво Николай Колев, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Елена Христо Захариев, членове на Лекарския съюз.

Д-р Димитър Моллов е сред основоположниците на здравеопазването в страната ни след Освобождението. Създател е на първия здравен закон, съосновател и първи председател на Българския лекарски съюз (1901). 
По негова инициатива се откриват в страната училища за медицински сестри и фелдшери. Д-р Моллов е положил основите на Александровската болница в София, на болниците във Видин, Велико Търново, Варна и Елена. 
Активен общественик, лекар и книжовник, участник в Сръбско-българската война, Моллов е един от първите министри на народното просвещение, както и кмет на София. Той има заслуги и към българската наука и култура, член е на БАН, автор е на много статии по медицински и обществени въпроси. 
Умира през 1914 г. в София. Неговият живот и дейност са пример за хармонично съчетание на лекар, учен и активен общественик. 


Ключови думи
д-р Димитър Моллов Беброво