Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

Горна Оряховица посрещна иконата с мощите на св. Никифор Прокажения

  12.06.2024 11:21
Горна Оряховица посрещна иконата с мощите на св. Никифор Прокажения

Десетки миряни посрещнаха иконата с мощите на Св. Никифор Прокажения в Горна Оряховица. Тя е изложена в храм „Успение Богородично“ и ще остане там за поклонение през целия ден. В 18.00 часа ще бъде отслужен молебен канон за здраве и душевно спасение, а в 18.30 часа ще бъде представена книгата „Св. Никифор Прокажения чудотворец“ на монаха Симон Светогорец. Книгата ще бъде представена от издателя й за България - журналистът и водещ на „По света и у нас“ по БНТ Ангел Бончев.

Св. Никифор Прокажения е наш съвременник, починал през 1964 г. Паметта му се чества на 4 януари, а иконата му дойде във Великотърновската епархия по молба на една християнка – Донка от Велико Търново, която прочела, че отец Симон – автор на книгата за св. Никифор Прокажения, ми е дарил частица от мощите на светеца за усилията ми за издаването на български език на книгата. Чувствайки помощта на св. Никифор, тя ми се обади многократно с молбата. Казах й да се обърне към Великотърновската митрополия и дядо Григорий благослови, като молбата му беше иконата да премине през най-много места в епархията. Във вторник в Габрово хиляди дойдоха да се помолят, разказа Ангел Бончев.

Св. Никифор Прокажения е роден през 1890 г. на о. Крит. Родителите му умират млади и чичо му го води в град Ханя, където известно време се занимава с бръснарство. Когато е на 16 г., за първи път вижда белезите на проказата и бяга от острова, където заточвали заболелите до края на живота им, в Египет. Там в гръцката общност среща духовник, който го изпраща в лечебница за прокажени. Над 40 г. изкарва в тази болница – в гора на отдалечен остров. Духовните му подвизи били известни само на Бог и на малцината, които са го познавали. Затова в Гърция му казват Скрит светец, Таен светец.

През 60-те години на миналия мек лечебницата е затворена, а болните са преместени в Атина. Там започват да прилагат вече откритото към онзи момент лечение за проказата, но за съжаление св. Никифор не е могъл да се възползва от него – болестта вече го е парализирала и  ослепила.

4 г. живее в Атина. Една вечер негово духовно чедо – канонизираният за светец през 2022 г. Евмений Саридакис, отива да го нагледа. И вижда този парализиран, немощен човек в молитва да левитира. Самият Никифор пък завещал след смъртта му костите му да бъдат отровени и да бъдат предадени на Евмений. Та пътят на мощите е такъв – св. Никифор желае неговите кости да отидат при Евмений, а старецът Евмений предава на още едно или две негови духовни чеда мощите и след това Симон предаде и на мен немалка частица, за да може и в България, както е написал в предговора на книгата - земя, където е стъпило евангелското слово, да може християните да измолват нужното им от този велик севременен светец, допълни Бончев.

За свети Никифор се приема, че чува молитвите на хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, зависимости, душевни проблеми, очни болести, безплодие и други заболявания.

Утре, 13 юни, в 9 часа иконата ще бъде посрещната в храма  „Св. Димитър“ в Лясковец, на 15 юни – в „Св. Илия“ в Севлиево.

Иконата със светите чудотворни мощи на Никифор Прокажения пристига във Велико Търново на 16 юни и ще бъде тържествено  изложена в центъра на Катедралния храм „Рождество Богородично“ на старата столица. На 20 юни е посрещането в храма „Рождество Богородично“ в Павликени, на 21 юни – в „Св. Параскева“ в град Левски, на 22 юни – в „Преображение Господне“ в Свищов.

Поради големия интерес, скоро програмата с излагането на мощите на св. Никифор Прокажения в Търновска епархия ще бъде допълнена.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
св. Никифор Прокажения