Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Великотърновският театър представя концерта „Балканика“ с Йълдъз Ибрахимов в зала „България“ в София

  05.06.2024 16:39
Великотърновският театър представя концерта „Балканика“ с Йълдъз Ибрахимов в зала „България“ в София

Национално турне с концерт-спектакъла „Балканика“, в който участва и примата на българския джаз Йълдъз Ибрахимов, започва Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. В периода от 12 до 20 юни уникалният проект с популярни мелодии от българския, сръбския, турския и румънския фолклор, претворени от симфоничния оркестър на МДТ, ще бъде представен на публиката в шест от големите културни центрове в страната.

На 12 юни екипът на великотърновския театър ще поведе на вълнуващо музикално пътешествие софийската публика. Концертът „Балканика“ ще се проведе в зала „България“ в София от 19 часа. Гостуването на престижната национална сцена е в рамките на 55-ото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

На 13 юни турнето продължава в Пловдив, а на 14 юни артистите от МДТ ще се представят в летния театър в Бургас. На 18, 19 и 20 юни театърът ще гостува с „Балканика“ и Йълдъз Ибрахимова в Шумен, Разград и Търговище.

Диригент на музикалния спектакъл е Георги Патриков, който ще влезе и в друга роля – на акордеонист. Режисьор на мегапродукцията е Христо Симеонов. В нея, освен гост-звездата с феноменален глас Йълдъз Ибрахимова, участват солистите Теодора Петрова, Миряна Калушкова, Никола Иванов, Пламен Долапчиев, Марек Дяков, Мария Павлова, Младен Николаев, Стела Стефчева, Александра Петрова, както и оркестърът, хорът и балетът на МДТ.  За оркестрацията и обработката на песните са се погрижили Георги Патриков, Аспарух Бойлов и Марек Дяков.

Програмата е уникално съчетание от произведения на класически композитори, които използват в творбите си фолклорни мотиви и теми, и на автентични фолклорни мелодии от Балканите, претворени във вариант за симфоничен оркестър. Публиката ще може да се наслади и на популярни песни от българския, румънския, сръбския и турския фолклор в нова симфонична обработка.

Йълдъз Ибрахимова ще зарадва публиката с популярни песни от българския, турския и ромския фолклор. Гостенката ще представи своята версия на „Джелем Джелем“, в която се преплитат и фрагменти от „Цигански напеви“ на Пабло Сарасате. Ще изпълни и друга популярна песен – „Едерлези“, заедно с оркестъра и хора на великотърновския театър.

Билети за концерта в София ще продават на касите на зала „България“ и онлайн в мрежите на 


Ключови думи
Йълдъз Ибрахимова
Последни
Седмицата
Анкета