Неделя, 08 Сеп 2024
            
Избори 27 октомври 2024 г.

Михаил Михалев, кандидат за народен представител от БСП: 10 млн. лв. да бъдат отпускани на година за Велико Търново като част от Закона за старите столици

  02.06.2024 07:59
Михаил Михалев, кандидат за народен представител от БСП: 10 млн. лв. да бъдат отпускани на година за Велико Търново като част от Закона за старите столици

Минимум 10 млн. лв. да бъдат отпускани целево всяка година за Велико Търново като част от Закона за Великите стари столици, предложи Михаил Михалев – председател на БСП в Старопрестолния град и кандидат за народен представител от БСП в 4-ти МИР.

Около това решение за целево финансиране на Старата българска столица се обединиха великотърновските жени социалистки след среща-дискусия с кандидата за член на Европейския парламент от листата на БСП Цветелина Пенкова на тема „Градът Велико Търново - като образователна среда”. Срещата откри Лидия Прокопова, като заяви, че вечерта не е свързана само с представяне на кандидатите за бъдещите парламенти, а е посветена на обсъждане на много важна тема, много болезнена за жените социалистки: „Градът Велико Търново - като образователна среда”.

Още в началото на дискусията, обсъждайки промяната на законодателството за старите градове и опазването на културните паметници, тя посъветва бъдещите избраници да почерпят опит от Дрезден, Краков и стара Прага как пазят своите ценности.

„Уникалността на Велико Търново стъпва на три основни елемента – природна и градска среда и културно-историческо наследство”, каза пред жените социалистки археологът доц. д-р Мирко Робов. Той припомни, че проблемите произлизат от там, че нормативната уредба от 1965 г. не работи.

Създадения преди години Общонароден комитет за развитието на Велико Търново не функционира, а държавата тотално се е оттеглила от Велико Търново, оставила го на плещите на Общината.

”Бяха разбити всички структури, които обслужваха развитието на резервата на В. Търново. НИПК имаше филиал, който проектираше всичко, свързано с тези исторически периоди, затворени в резерватната част на В. Търново. Именно този хаос, поради това, че няма стройна нормативна уредба, която да организира една системна, ресурсна и държавна политика за В. Търново, пречи Старата столица да заема мястото, което й се полага”, каза още Робов.

„С вашата помощ ние можем да задаваме рамка, да кажем какви са приоритетите за България, за вашия регион, но самата реализация трябва да дойде от тук, от национално и регионално ниво, затова е много важно да се разбере взаимовръзката между национални и европейски избори”, заяви  Цветелина Пенкова – кандидат за член на ЕП от БСП.  Тя допълни, че е важно, хората, които изпращаме в Европарламента, да са мотивирани, да работят с много добри екипи.

„Знаете какво значи да има млади, енергични хора и съм изключително щастлива, че БСП не си е позволявала да изпраща неподготвени хора, от регионите, които представляват или пък такива, които не полагат усилия за регионите си”, сподели още кандидатът за член на Европарламента.

Един от приоритетите, които БСП е заложила в платформата си е надпартийния интерес, обединяващ всички, които ще работят за България в бъдещия ЕП, бе посочено още на срещата. „Образованието е болна тема за цяла Европа. Оказва се, че качественото образование е един добър спомен, а ние говорим за нови работни места, за нова индустрия, а нямаме подготвени кадри за новите производства”, категорична бе още Пенкова.

„Темата „Образование” за БСП винаги е била централна и по отношение на опазването на старините, ако нямате образовани хора, които да осъзнават стойността на тези паметници, как да ги накараме да ги опазват?”, попита още Цветелина Пенкова. „Необходими са огромни усилия, като тук не става въпрос само за политика и финансиране, тук става въпрос за самоосъзнаване, желание, чувство на гордост, което да кара всички тези млади хора да искат да ги пазят и да полагат  усилия, за да може да съхраним Историята и да я предадем на следващите поколения”, завърши Пенкова.

„Няма как да опазваме културно-историческото наследство, ако няма качественото образование. И още нещо - бъдещите народни представители дори да изработят Закон за старите столици, който да бъде приет, нищо няма да може да бъде реализируемо, ако не бъде подплатено с държавно финансиране”, категорично заяви Михаил Михалев. 

Няма как Велико Търново да бъде запазено, промотирано и съхранено,  ако държавата не отделя достатъчно внимание, обединиха се още социалистите. Михаил Михалев припомни, че преди 1989 г., когато Общонародният комитет за Велико Търново е работил, са били създадени изложбените комплекси, спортни зали, университети, Паметникът Асеневци, възстановяването на Царевец и ред други знакови обекти.  На срещата присъства и кандидатът за член на ЕП от листата на БСП и великотърновец Красин Каракоцев. „Студентите намаляват постоянно, а към момента няма нито един български университет в топ 100 в Европа, а там връзката между бизнес и университет е много силна”, заяви Красин Каракоцев.

„Това в българските университети липсва, знам за две, три фирми, които го правят в България. В Западна Европа, когато завършиш веднага можеш да си намериш работа”, посочи още евро кандидатът. „След това идва темата за културата. Знаете какво става в Турция,  Гърция, някой стъпал преди 5000 години някъде и затова искат по 15 евро за снимка, а тук всяко нещо е култура”, изтъкна още Каракоцев. „И аз като организатор на културни събития в региона Ви казвам, че наистина е много трудно да се организират хора и да ги доведеш да разгледат нашите културни паметници и инициативи! Започват да питат, къде ще спят, по какви пътища дойдат, къде ще отидат, та то няма цяла магистрала в Северна България, няма условия”, завърши Красин Каракоцев.

На срещата говориха още Мария Мачковска Русинова, кандидат за народен представител от листата на Коалиция „БСП за България” в 4-ти МИР Велико Търново, експерти по културно наследство, археолози, историци, общински съветници от БСП и част от организацията на Жените социалистки във Велико Търново.  

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Михаил Михалев кандидат за народен представител от БСП: 10 млн. лв. да бъдат отпускани на година за Велико Търново като част от Закона за старите столици
Последни
Седмицата
Анкета