Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Близо 3000 изпълнители се събират за фестивала „Насред мегдана в Арбанаси“

  01.06.2024 06:35
Близо 3000 изпълнители се събират за фестивала „Насред мегдана в Арбанаси“

Участници от 2- до 87-годишна възраст идват в Арбанаси за тазгодишното издание на фолклорния фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“. Фестивалът ще се проведе днес и утре на окрита сцена във великотърновското село, а организаторите - местното читалище „Иларион Драгостинов – 1897” със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси, очакват близо 3 хил. изпълнители.

Събитието е с кoнкypceн хapaктep, кaтo по три нaгpaди щe бъдaт пpиcъдeни в двe кaтeгopии – зa aвтeнтичeн и зa oбpaбoтeн фoлклop. Специални награди на фестивала ще бъдат връчени от кмета на община Велико Търново инж. Даниел Панов, който е и патрон на събитието. Награда ще присъди и НЧ „Иларион Драгостинов – 1897“ – с. Арбанаси.

Тази година ще има и нови отличия – за най-добре запазена автентична носия; за традиционна народна носия; за най-млад и за най-възрастен участник; за камерно танцово изпълнение и др.

Председател на журито ще бъде Светла Караджова – диригент на квартет ,,Славей”, вокален педагог по народно пеене в СУ ,,Климент Охридски“, преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, София. Членове на оценяващата комисия ще са Йордан Иванов – хореограф, мениджър и продуцент, Ваня Вакари – член на квартет ,,Славей”, със завършена специалност тамбура, народно пеене и чело тамбура, гл. ас. д-р Илия Вълев – етнолог, куратор, главен асистент в Националния етнографски музей към Института за етнология и фолклористика при Българска академия на науките, и доц. Митко Димитров – доцент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Освен музика и обреди, Уличка на занаятите очаква всички, които днес и утре бъдат в Арбанаси.

Официалното откриване е в събота, 1 юни, в 10:30 ч./ сн. архив организатори


Ключови думи
Насред мегдана в Арбанаси
Последни
Седмицата
Анкета