Неделя, 08 Сеп 2024
            
Лясковец Общество

Валидираха пощенска марка за 150-а годишнина от основаването на Петропавловската духовна семинария

  30.05.2024 12:53
Валидираха пощенска марка за 150-а годишнина от основаването на Петропавловската духовна семинария

Пощенска марка, посветена на годишнината от основаването на Петропавловската духовна семинария, бе валидирана днес в манастира „Св. св. Петър и Павел“ над Лясковец. Именно тук преди 150 г. митрополит Иларион Макариополски поставя началото на духовното обучение у нас.

Изданието валидираха Негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий, директорът на Регионално управление „Северен централен регион на „Български пощи“ Павлин Кавулски, областният управител Ивайло Здравков, кметът на Лясковец Васил Христов и авторът на проекта – художничката Невена Колева.

Благодаря за възможността да се запозная с темата, за гостоприемството, за вдъхновението по темата – основаването на първата семинария е много важно събитие не само за Лясковец, но и за България. То дава много духовни лидери, което показва нуждата от такива средища и сега, сподели Невена Колева. Радвам се, че има събития, които ни обединяват. Все по-малко са напоследък, надявам се оттук да възродим традицията, допълни и областният управител.

Темата „Манастирите като опора на българския дух и държавност“ присъства в българското маркоиздаване и филателия още от т. нар. класически период. През 1911 г. в серията „Изгледи и портрети“ за пръв път върху български пощенски марки са изобразени най-известните манастири по нашите земи – Светата Рилска обител и манастирът „Света Троица“ край Велико Търново, бил патриаршески през Второто българско царство. През последните години на най-високо държавно ниво са излезли пощенско-филателни издания като „Български манастири“ – серия от 4 марки с променлив тираж през 2007 г. , „180 г. храм Великомъченик Георги в Каварна“ през 2016 г. и др.

По-общата тема „Религия“ е една от най-интересните и търсена от филателистите в българското маркоиздаване. Отбелязвани са значими годишнини като 200 г. от рождението на Екзарх Антим I през 2016 г., 150 г. от създаването на Българската екзархия през 2020 г., 120 г. от рождението на партиарх Кирил през 2021 г.

Марката, посветена на годишнината от основаването на Петропавловската духовна семинария, е с номинал 0.90 лв. и специален пощенски печат. След валидирането й, в Петропавловския манастир бе организирана Временна пощенска станция за продажба на изданието и поставяне на специалния първодневен пощенски печат.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Петропавловска духовна семинария валидиране на пощенска марка
Последни
Седмицата
Анкета