Вторник, 21 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

СУ „Вичо Грънчаров“ събра таланта на своите ученици в изложба с кауза

  10.05.2024 10:11
СУ „Вичо Грънчаров“ събра таланта на своите ученици в изложба с кауза

Изложба-диалог, воден на езика на изкуството, нареди СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Изложбата бе открита снощи в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ и показва таланта, труда и усилията, влагани в творчеството от децата и техните преподаватели.

Сбъдната мечта нарече изложбата директорката на СУ „Вичо Грънчаров“ Нели Атанасова. Така тя анонсира акцента в експозицията – произведения на ученици, които творят във възстановената Керамична школа на СУ „Вичо Грънчаров“. В школата с децата работи Надя Георгиева. Нейни възпитаници вече печелят награди, участват в благотворителни инициативи и изобщо дават заявката, че са не само талантливи, но и добри хора.

Така беше и снощи. От школата обявиха, че продават благотворително показваните творби, а със средствата ще бъде подпомогнато реновирането на помещенията й.

Едва ли има по-вълнуващ момент от този, в който виждаш една мечта сбъдната. За мен училището да е цветно и звучно бе мечта, която реализирахме с колегите. Следващата ни е тези багри и тези звучи да останат част от СУ „Вичо Грънчаров“, сподели Нели Атанасова.

Вълнението си не скри и преподавателят по изобразително изкуство Валентина Маринова.

Всяка година по това време откривам изложбата и всяка година се вълнувам. Но тази година вълнението е още по-силно, като виждам с колко хора е изпълнено пространството на ХГ „Недялко Каранешев“. Насладете се на таланта на нашите деца, които цяла година работиха във всички области на изобразителното изкуство, призова Маринова.

Когато на 15 септември пристъпих прага на училището вече като преподавател, с Нели Атанасова си обещахме да сбъдваме. Започнахме с нейна отколешна мечта – детската керамична школа да заработи отново. Респект към директорката, че след толкова години намери сили и желание да сбъдне тази мечта, сподели и Надя Георгиева. Тя не скри възхищението си от трудолюбието, отговорността и таланта на децата и ги накара да й обещаят, че след време горнооряховската галерия ще бъде пълна само с техни произведения.

Още благодарности бяха изказани при откриването на изложбата. За подготовката, даедна му в СУ „Вичо Грънчаров“, благодари народният представител Димитър Николов.

Необходимо е да подкрепяме нашите деца и да създаваме условия те да се развиват. Градът ни има добро бъдеще с добри училища като СУ „Вичо Грънчаров“. В лицето на Общинския съвет имате приятел, увери председателят на местния парламент Огнян Стоянов, който също е възпитаник на училището.

Живопис, графика, дигитална графика – СУ „Вичо Грънчаров“ дава поле на изява на всеки талант, а заради ограниченото изложбено пространство в галерията ръководството на СУ „Вичо Грънчаров“ вече обмисля да бъде наредена изложба и в самата му сграда. Идеята е там да бъдат представени още творби на възпитаници на училището.

Биляна МИЛЧЕВА

 


Ключови думи
СУ "Вичо Грънчаров" изложба Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета