Петък, 17 Май 2024
            
Общество

Бъдещи педагози от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ гостуват на детски градини с иновацията „Маратон за герои“

  02.05.2024 10:14
Бъдещи педагози от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ гостуват на детски градини с иновацията „Маратон за герои“

За трети път децата от подготвителните групи на детска градина „Първи юни“ и филиал „Бодра смяна“ в Горна Оряховица участваха онлайн в иновацията на Педагогическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ – „Маратон за герои“. Този път към онлайн срещата се присъединиха и децата от детска градина „Снежанка", филиал Телиш.

Начинанието е част от придобилата през последните две години популярност инициатива, с която студентите гостуват онлайн на начални училища в страната и извън пределите й. Темата е „Свещеното животно на прабългарите“. „Това е една от най-оригиналните теми, подготвена с внимание към всеки детайл и много прецизно. Тази година всички училища в страната и извън нейните предели, както и детски градини – партньори на педагогическата иновация, могат да избират измежду много разработени от студентските екипи теми. Един малък проблем е, че когато имаме постъпило желание за определена тема и конкретен ден и час, не всички студентски екипи могат да реагират бързо и адекватно. Така се случи и с темата за трите детски градини – заменихме я със също толкова вълнуваща, колкото беше желаната за Деня на Земята. С двете градини в Горна Оряховица работим от миналата година“, сподели доц. д-р Катя Симеонова, организатор на „Маратон за герои“.

От повече от една година целите на „Маратон за герои“ са обвързани с разработване на теми, които засилват българското самосъзнание, идентичност и култура на децата в предучилищна и начална училищна възраст както в България, така и извън нея – основно в съботно-неделни училища зад граница.

Предстоят още съвместни дейности между великотърновската Алма матер и детските градини.


Ключови думи
Маратон на герои Катя Симеонова
Последни
Седмицата
Анкета