Петък, 17 Май 2024
            
Велико Търново Икономика

Два университета обединяват усилия за нови специалности за кадри за леката индустрия във Велико Търново

  30.04.2024 12:02
Два университета обединяват усилия за нови специалности за кадри за леката индустрия във Велико Търново

Два университета обединяват усилия за създаването на нови специалности във Велико Търново, които да подготвят кадри за нуждите на леката индустрия и туризма, основополагащи за местната икономика. Начинанието получава подкрепата и съдействието на кмет на старопрестолния град Даниел Панов.

Именно провокирани от разговори с Даниел Панов, представители на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите /Пловдив/, които имат утвърден филиал във Велико Търново, ще работят съвместно с Университета по хранителни технологии /Пловдив/, с Община Велико Търново и с бизнеса в града и региона. Целта е в обозримо близко бъдеще във филиала на ВУАРР в Старата столица да бъдат разкрита учебна програма и специалности за обучение на висококвалифицирани кадри – технолози, лаборанти, микробиолози, техници, оператори на автоматизирана техника и др. Точно този тип кадри са нужни и на хранително-вкусовата индустрия, а също и на млечната и месната промишленост.

Чрез Общинския кариерен център, работещ в подкрепа на училищата във Велико Търново, новите специалности и възможности за обучение ще бъдат представяни в средното образование в града, предложи Даниел Панов.

В работната среща се включиха представители на близо 20 компании, на ВУАРР - президентът доц. д-р Светла Димитрова, ректорът доц. д-р Екатерина Арабска, ръководството на филиала във Велико Търново, деканът на Стопанския факултет на УХТ – Пловдив – проф. д-р инж. Валентина Николова-Алексиева, ръководството на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, учители и ученици. Коментирани бяха възможности за развитие на дуално обучение, а студенти да се обучават в базите на бизнеса.


Ключови думи
лека индустрия
Последни
Седмицата
Анкета